Iza de Bruin
Iza de Bruin Openbaar vervoer 31 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Recordaantal klachten voor NS, maar toch gaan er nog minder treinen rijden

Vanmorgen was het opnieuw raak bij NS: er is een storing aan de bovenleiding rondom het station van Schiphol. Dat betekent dat honderden mensen daardoor vertraging oplopen. Mede door dit soort gebeurtenissen heeft reisorganisatie Rover deze maand een recordaantal klachten over de Nederlandse Spoorwegen binnen gekregen. Wordt het nog beter? Nee, de ‘dienstregeling versobert’.

„NS kondigt vaak wel werkzaamheden en minder treinen aan, maar mag ook best beter communiceren dat de treinen die er rijden korter zijn. Ook zijn betere adviezen en alternatieven welkom.” Aldus Rover-directeur Freek Bos.

Meer klachten dan september

In totaal gaat het om 2650 klachten die vooral gaan over dat de treinen korter zijn, en de minder vaak worden ingezet. Ondanks de herfstvakantie deze maand, waar studenten en vaak ook ouders een weekje vrij hebben en het dus rustiger is in spits, werd er meer geklaagd. Ook opvallend is dat het meer klachten zijn dan in september. Dat is voor NS namelijk de drukste maand. Toen waren er 1749 klachten binnengekomen. Rover directeur Freek Bos noemt dat eufemistisch ‘heel bijzonder’.

‘NS moet alles uit de kast halen’

Het traject waar de meeste klachten over ingediend werden is de verbinding tussen Utrecht en Zwolle. Daarover ging een kwart van de klachten. Een van de oorzaken is dat dit de enige verbinding van die richting naar de Randstad. Ook op het traject tussen Deventer en Amsterdam Zuid ervaren treinreizigers veel problemen. „Die hangen samen met werkzaamheden. NS heeft die wel gecommuniceerd, en ging met minder treinen rijden. Maar die treinen waren vaak erg kort. Wat dat betreft had NS reizigers best wat beter mogen adviseren, bijvoorbeeld om buiten de spits te gaan reizen”, vindt Bos.

Daarom wil Bos dat NS het besluit om kortere treinen in te zetten heroverweegt. „NS moet alles uit de kast halen om de problemen op te lossen. Eigen regels over hoe lang een trein mag zijn met een enkele conducteur moeten daarvoor worden losgelaten. Natuurlijk zijn er onvoorziene omstandigheden, zoals het incident bij Dronten of werkzaamheden elders. Maar deze klachten geven aan dat de problemen bij NS groter zijn.”

Nog minder treinen vanaf volgende week

Vanwege het aanhoudende personeelstekort rijdt de NS vanaf maandag 7 november op een aantal trajecten met minder treinen, meldt de vervoerder. Reizigers dienen rekening te houden met drukkere treinen en mogelijk vaker overstappen. De waarschuwing geldt vooral in weekeinden en avonden.

De beperkingen gelden voor de intercity’s tussen Den Haag Centraal en Amsterdam Centraal, tussen Rotterdam Centraal en Utrecht Centraal, tussen Alkmaar en Haarlem en tussen Schagen en Alkmaar. Ook op zo’n vijftien trajecten van sprinters wordt de dienstregeling versoberd.

„Uiteraard doen we dit liever niet, maar de situatie maakt dat het niet anders kan en zo blijven we voorspelbaar. Toch kan het voorkomen dat treinen op het laatste moment uitvallen omdat het tekort aan personeel groter is dan verwacht. Plan je reis kort van tevoren in de reisplanner”, adviseert de vervoerder.

Boerderij van Dorst-kijkers onder de indruk van Israël van Dorsten: ‘Hart gestolen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Recordaantal klachten voor NS, maar toch gaan er nog minder treinen rijden
Sluiten