Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Televisie 29 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Thierry Baudet zet aangifte door, Johan Derksen: ‘Allemaal voor de bühne’

De soap met Johan Derksen en Thierry Baudet in de hoofdrol loopt voorlopig nog niet op zijn eind. De FvD-leider zet de aangifte tegen de televisiepersoonlijkheid door, en het lijdend voorwerp zelf vindt daar natuurlijk wat van. „Allemaal voor de bühne.”

Mocht je de rel gemist hebben: het begon allemaal vorige week. Baudet zei tijdens een debat dat Kaag op een spionnenschool heeft gezeten, waarna het kabinet boos wegliep. Dit maakte de tongen flink los, ook in Vandaag Inside. Derksen riep in de aflevering: „Ze moeten die gozer gewoon liquideren”, verwijzend naar Baudet. Hij herstelde zich meteen („ze moeten hem uit die Kamer schoppen”) en later in de aflevering benadrukte hij nogmaals dat hij elimineren bedoelde, maar het kwaad was al geschied: Baudet liet nog voor het einde van de uitzending weten een aangifte te overwegen. Derksen zei daarna dat hij zeker niet van plan was zijn excuses aan te bieden en dat Baudet geen schijn van kans maakt met een aangifte. 

OM: ‘Mogelijk sprake van opruiing’

Baudet deed vorige week een melding bij de Openbaar Ministerie (OM). Justitie keek na de melding of Derksen een strafbare uiting heeft gedaan en of het zinvol is om aangifte te doen. Een woordvoerder van Baudet zegt dat het OM de liquidatie-opmerking heeft beoordeeld als strafbaar. Het OM liet weten dat het zogeheten Team Bedreigde Politici heeft geconcludeerd dat er sprake is van „een mogelijke opruiing” door Derksen. „Daarop is de heer Baudet uitgenodigd om aangifte te doen.”

Het Kamerlid gaat de aangifte doorzetten. Volgens een woordvoerder stelt het Team Bedreigde Politici (TBP) van de politie-eenheid in Den Haag de aangifte op en zet Baudet vandaag hier vandaag zijn handtekening onder. De zegsman van het OM zegt dat de procedure verder zo verloopt dat hetzelfde team, onder gezag van de officier van justitie, verder onderzoek doet naar de kwestie. De officier van justitie besluit uiteindelijk of de zaak aan de rechter wordt voorgelegd of niet.

Johan Derksen: ‘Alles wat wij hier zeggen is om te lachen’

In de Vandaag Inside-aflevering van gisteravond heeft Derksen kort gereageerd op de aangifte. „Ik maak me er verder niet druk om”, zegt hij. „Het is allemaal voor de bühne.” Eerder liet hij al weten verbaasd te zijn om alle ophef. „Alles wat wij hier zeggen is om te lachen.” 

De beruchte speech van Baudet wordt ook nog even aangehaald. „Het was een persoonlijke aanval en had geen enkele politieke lading”, vindt Derksen. Hij blijft bij zijn standpunt dat Baudet niet in de Tweede Kamer thuishoort. „Als je alleen van Amsterdam naar Den Haag rijdt om te provoceren, stap dan uit de politiek. Hij levert geen enkele bijdrage.” 

Bekijk de aflevering van gisteravond hieronder of via KIJK

Dit zijn de 5 podcast-tips van… Max Tiel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.