Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Entertainment 22 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Johan Derksen weigert excuses aan Thierry Baudet: ‘Ik heb niets misdaan’

Thierry Baudet hoeft niet te wachten op excuses van Johan Derksen, want dat is de analist zeker niet van plan. „Ga toch weg met je excuses!” Maar wat is er nu allemaal precies aan de hand? Voor het begin van de rel moeten we terug naar het debat van gisteravond over de Prinsjesdag-plannen, waarin Kamerlid Thierry Baudet beweerde dat minister Sigrid Kaag op een spionnenschool heeft gezeten. De minister en de rest van het kabinet liepen daarop boos weg. 

Dit deed nogal wat stof opwaaien en ook in Vandaag Inside bleef het gebeuren niet onbesproken. Derksen riep in de aflevering van gisteravond: „Ze moeten die gozer gewoon liquideren”, verwijzend naar Baudet. Hij gaf direct aan dat hij dit niet zo bedoelde: „Ze moeten hem uit die Kamer schoppen wegens aanhoudend wangedrag.” Later in de uitzending benadrukte Derksen nogmaals dat hij zich versprak. „Ik bedoelde elimineren en ik zei liquideren.”

Derksen krabbelde na de opmerking dus meteen terug, maar het kwaad was al geschied. Thierry Baudet en Forum voor Democratie lieten op Twitter hun afkeuring blijken en meldden een aangifte voor te bereiden. 

Johan Derksen vindt dat hij niets misdaan heeft

Derksen zegt nu tegen RTL Boulevard dat hij niet van plan is zijn excuses aan Baudet te maken. Hij blijft erbij dat het een verspreking is en ziet geen reden om sorry te zeggen. „Ga toch weg met je excuses”, zegt hij. „Dat is mode. Ik bied m’n excuses niet aan, ik heb niets misdaan. Mensen die het gezien hebben, die hebben gezien dat het een slip of the tongue was en dat ik het ook meteen hersteld heb.” Hij zal ook geen nacht slechter slapen van de aangifte. „Het doet helemaal niks met me. Het interesseert me geen reet. Ze doen maar aangifte. Dan neem ik een advocaat en die handelt het maar af.” 

Presentator Wilfred Genee kan niet geloven dat FvD mogelijk aangifte gaat doen. „Als de man dat in oprechtheid had gezegd, dat hij dat meende, dan zou je daar iets mee moeten doen. Maar Johan heeft gewoon een slip of the tongue gemaakt. Gaan we daarmee zo aan de haal? Het is ongelooflijk.”

SBS6, dat VI uitzendt, noemt opmerking ook een „verspreking”. Het was een opmerking die „hij direct herstelde en waarop hij later in de uitzending nogmaals terugkwam”, zegt een woordvoerder. 

VVD blundert met liedje over ketamine bij filmpje over Prinsjesdag

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Johan Derksen weigert excuses aan Thierry Baudet: ‘Ik heb niets misdaan’
Sluiten