Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Televisie 23 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Moeder van in Oekraïne omgekomen Benjamin (27) bij Op1: ‘Geprobeerd hem tegen te houden’

Benjamin Giorgio Galli is eind vorige week aan het front in Oekraïne gesneuveld. De 27-jarige Nederlander diende vrijwillig in het vreemdelingenlegioen. Zijn moeder Mirjam, die in Kiev is om haar overleden zoon op te halen, en goede vriend Thijs praten bij Op1 over hem. Wat deed hij in Oekraïne?

Afgelopen zondag sloeg het noodlot toe. Benjamin raakte zwaargewond bij een bombardement in de buurt van Charkov en bezweek niet veel later aan zijn verwondingen.

Moeder van Benjamin in Op1: ‘Hij voelde dat hij daar moest zijn’

„Het is nog steeds heel onwerkelijk”, vertelt moeder Mirjam vanuit de Oekraïense hoofdstad. Ze zegt dat ze veel met Benjamin heeft gepraat over zijn beslissing om die kant op te gaan. „Zeker de eerste vier dagen hebben we geprobeerd om hem over te halen om daar niet naartoe te gaan. Maar hij vertelde dat hij het niet deed om de held uit te hangen of om oorlog te voeren, maar omdat het een grote ongerechtigheid was en er veel mensen in nood zaten. Hij voelde dat hij daar moest zijn.”

Ze vertelt dat hij geen echte militaire achtergrond had, maar wel altijd interesse heeft gehad in geschiedenis, wapens en technieken. „Het was altijd zijn ideaal om mensen te kunnen helpen. Wat hij ook elke dag deed in zijn leven.”

Op1-presentator Sven Kockelmann vraagt of ze Benjamin niet had moeten tegenhouden. „Hij heeft mij er echt van overtuigd dat hij daar moest zijn. Ook al is dat het allermoeilijkste voor ouders, ik begrijp hem wel. Ik hoopte dat er helemaal niets zou gebeuren en dat hij een lang leven zou leiden. Maar hij zei dat het beter was dat hij daar was, zelfs als het een groot risico zou zijn voor zijn leven. Zelfs al zou hij sterven, dan toch: er moeten mensen naartoe om deze mensen te redden en het land te verdedigen van deze invasie.”

‘Die jongen zou nog geen vlinder pijn doen’

Thijs, zijn beste vriend, gebruikt soortgelijke woorden. „Hij wilde het betere uit zichzelf halen voor anderen. Hij heeft zichzelf opgeofferd zodat mensen zoals wij hun dagelijkse dingen kunnen blijven doen.” Hij vertelt wat Benjamin voor jongen was: „Ben was de meest zorgzame jongen die ik ooit ontmoet heb in mijn leven. Die jongen zou nog geen vlinder pijn doen. En toch is hij het slagveld opgegaan”, vertelt hij. Volgens Thijs vreesde Benjamin dat de oorlog naar Nederland zou overwaaien en wilde hij ervoor zorgen dat zijn familie en vrienden veilig konden blijven. 

Beroepsmilitair had eerder kritiek op onervaren jongens in Oekraïne

Oud-commandant Mart de Kruif, die ook bij Op1 te gast was, uitte eerder kritiek op jongens die zonder ervaring naar het front trekken. Hoe ziet hij het tragische overlijden van Benjamin? „Ik heb groot respect voor mensen die dit willen doen en deze prijs betalen. Aan de andere kant: het is echt een vak. Het is niet meer zo dat je dit even simpel kunt gaan leren. Dat heeft met zijn sneuvelen niets te maken, dat is gewoon toeval”, zegt hij. „Maar we moeten allemaal wel goed weten dat je dit niet zomaar kunt doen.”

Je kunt de Op1-aflevering van gisteravond terugkijken via NPO Start

Azarkan haalt hard uit naar Wilders en krijgt bijval: ‘Moslims worden door hem kapotgemaakt’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Moeder van in Oekraïne omgekomen Benjamin (27) bij Op1: ‘Geprobeerd hem tegen te houden’
Sluiten