Judith Tielemans
Judith Tielemans Geld & Carrière 23 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Mijnen van bitcoins in VS stoot evenveel uit als 6 miljoen auto’s, dit is waarom

De energie die nodig is voor het mijnen van bitcoins in de Verenigde Staten zorgt voor net zoveel uitstoot als ongeveer 6 miljoen auto’s per jaar. Dat zegt milieugroepering Environmental Protection Agency in een rapport. Zij roepen Amerikaanse staten dan ook op om nieuwe activiteiten voor het delven van de digitale munten te verbieden om zo het klimaat niet verder te schaden.

Het delven van bitcoins door computers gebruikt veel energie, vanwege de complexe berekeningen die daarbij nodig zijn. Volgens de milieuorganisaties zorgde het mijnen van bitcoin in de VS in de periode tussen medio 2021 en 2022 voor een CO2-uitstoot van 27,4 miljoen ton. Dat is drie keer de uitstoot van de grootste steenkolencentrale in de VS en bijna gelijk aan de jaarlijkse uitstoot van 6 miljoen auto’s.

38 procent van bitcoin komt uit VS

Volgens een recente studie van het Witte Huis vindt nu 38 procent van het wereldwijde delven van bitcoins in de VS plaats. Dat was slechts 3,5 procent in 2020. Doordat China het delven van bitcoins drastisch aan banden heeft gelegd zijn veel bitcoinbedrijven naar de VS gegaan of breiden ze hun Amerikaanse activiteiten uit.

Een belangenvereniging voor bitcoindelvers in de VS zegt dat de crypto-industrie relatief weinig stroom verbruikt en dat meer dan de helft van die energie uit duurzame bronnen komt.

Cryptomunten op laagste niveau sinds 2020

Door een daling van de waarde van cryptomunten stond de bitcoin afgelopen maandag bijna op het laagste niveau sinds 2020. Cryptohandelaren zetten zich schrap voor de wereldwijde economische maatregelen om de inflatie tegen te gaan.
De waarde van een bitcoin zakte met 6,7 procent naar 18.500 dollar. Ether verloor 6,2 procent en kwam daarmee uit op krap 1300 dollar. Onder meer XRP en polkadot leden zwaardere verliezen.

Beleggers maken zich op voor een verdere renteverhoging van onder meer de Federal Reserve deze week om de torenhoge inflatie in de Verenigde Staten tegen te gaan. Daardoor gedragen beleggers zich voorzichtiger. Ook de Britse centrale bank zal naar verwachting de rentetarieven stevig verhogen.

Zo kun jij jezelf het beste verdedigen: ‘Iedereen zou Krav Maga moeten leren’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.