Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Binnenland 23 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Azarkan haalt hard uit naar Wilders en krijgt bijval: ‘Moslims worden door hem kapotgemaakt’

De Algemene Beschouwingen zitten erop. De gemoederen lopen in deze debatten soms hoog op en dat was dit jaar zeker niet anders: zo was er natuurlijk Thierry Baudet vs. Sigrid Kaag, en eerder Sophie Hermans vs. Sylvana Simons. Gisteravond heeft DENK-voorman Farid Azarkan nog hard uitgehaald naar PVV-leider Geert Wilders.

Wilders heeft er zelf ook weinig moeite mee om iemand er stevig van langs te geven. Zo noemde hij energieminister Rob Jetten eerder in het debat een „klimaatpsychopaat” en minister Sigrid Kaag van Financiën verdiende volgens hem de „gouden bezem”. Jan Paternotte van D66 is volgens de PVV-voorman „de bedrijfspoedel van Vladimir Poetin”.

Farid Azarkan: ‘Het raakt me’

Azarkan hield tijdens zijn inbreng van gisteravond een emotioneel betoog. Hij vindt dat Wilders het nu echt te bont heeft gemaakt. „Ik zag Geert Wilders een motie indienen waarin hij zegt dat mijn religie geen religie is, maar een ideologie van haat en terreur”, steekt hij van wal. „Hij diende die motie in en er is niemand die knipperde. Kan dat zomaar? Kun je zomaar over een religie van een miljoen mensen zeggen dat dat haat en terreur is? Er was geen Kamerlid dat iets deed en het raakte me.”

De DENK-fractievoorzitter haalt een verhaal aan waar Wilders een dag eerder mee kwam, over Alfredo en Janine, een ouder echtpaar dat vorige week in De Telegraaf vertelde over de armoede waarin zij leven. „Een tranentrekkend verhaal”, zegt Azarkan. „Over Alfredo en Janine, die soms een banaan per dag eten. Maar Alfredo en Janine worden geholpen. En weet u door wie? Door hun islamitische buurvrouw. Ze heeft zich over hen ontfermd. De mensen waar de heer Wilders op afgeeft, waar hij haat tegen zaait, die hij de Koran en moskeeën wil afpakken.”

‘Wilders zaait haat’

„Dat is wat heel veel moslims in Nederland doen”, stelt hij. „Ik kan er gewoon niet tegen dat hier bij elk debat haat wordt gezaaid door de heer Wilders. Over moslims, over vluchtelingen. En dat we dat met zijn allen dat elke keer accepteren. Maar op het moment dat er insinuaties worden gedaan over collega Kaag, dat we dan met zijn allen opstaan. Dus ik vraag u allen om ook solidair te zijn met de miljoen moslims die elke keer bij elk debat zien dat ze weer kapot worden gemaakt door Geert Wilders. Voorzitter, ik ben er echt klaar mee.” Azarkan kreeg hierop luid en langdurig bijval door geroffel op de bankjes van een groot deel van de Kamer.

Verlanglijstje Tweede Kamer na debat: extra energiesteun en gratis schoollunch

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Azarkan haalt hard uit naar Wilders en krijgt bijval: ‘Moslims worden door hem kapotgemaakt’
Sluiten