Iza de Bruin
Iza de Bruin Entertainment 23 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Satirisch referendumfilmpje Lubach gaat heel de wereld over

De Avondshow heeft weer internationaal succes. Met een satirisch filmpje over het Russische referendum in Oekraïne heeft De Avondshow, gepresenteerd door Arjen Lubach, verschillende landen weten te bereiken. Belgische, Italiaanse, Amerikaanse en Duitse media maken er al melding van. Het fragment is al vele miljoenen keren bekeken.

Het filmpje heeft zeker ook Russische kijkers bereikt, vooral dankzij een bericht op Twitter van journalist Olaf Koens. Het item is in het bericht van Koens alleen al 1,1 miljoen keer bekeken. Ook circuleert het filmpje in Russische Telegramgroepen. Het referendumfilmpje is het grootste onlinesucces van Lubach sinds hij begon met De Avondshow, bevestigt producent Human Factor TV. Onlangs kreeg Lubach nog kritiek omdat hij een volgens sommigen ‘smaakloze’ grap maakte over de overleden koningin Elizabeth.

‘Onze koning Willem IV is ook jullie koning’

In het filmpje is te zien hoe Lubach een bijzonder voorstel doet. Lubach reageerde met het item, dat woensdagavond in het VPRO-programma te zien was, op het besluit van de Russische president Poetin om in delen van Oekraïne een referendum over aansluiting met Rusland te organiseren. Lubach bepleit dat er ook een referendum wordt gehouden over aansluiting van Rusland bij Nederland, vanwege de lange historische banden tussen de twee landen.

„Onze koning Willem IV is ook jullie koning”, claimt het filmpje. „Want in 1816 trouwde Anna Paulowna, de dochter van tsaar Paul I, met Willem II, de voorouder van Willem IV.” Hierna wordt de foto getoond van Willem-Alexander en Máxima die in 2014, tijdens de Winterspelen in Sotsji, een biertje dronken met president Poetin.

Ook voert Lubach in zijn filmpje als argument aan dat Maria, de dochter van Poetin, lange tijd in Voorschoten woonde. „Want geloof me, daar woon je niet voor je lol, maar wel voor je echte moederland!”

Eerder wereldwijde hit van Lubach

Dit is niet de eerste keer dat mensen over de grens Lubach voorbij zien komen. In 2017 maakte de show Zondag met Lubach een satirisch filmpje genaamd America first, Netherlands Second, waarin hij refereerde naar de toenmalige Amerikaanse president Trump. In dat filmpje introduceert Lubach Nederland aan Amerika. De video werd op YouTube bijna dertig miljoen keer bekeken.

Lubach was eerder in opspraak deze week toen hij presentator Tim Hofman te gast had. Daar grapten de twee over wie van hen de ‘grootste deuger’ was, totdat Hofman ineens serieus werd toen het ‘n-woord’ ter sprake kwam.

Patricia Paay blikt terug op sombere periode: ‘Wist niet dat mensen zo slecht konden zijn’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Satirisch referendumfilmpje Lubach gaat heel de wereld over
Sluiten