Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 3 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Barbara Baarsma legt CO2-budget nogmaals uit, maar Op1-kijkers en tafelgasten lijken niet gerustgesteld

Econoom Barbara Baarsma kreeg gisteren de nodige kritiek over zich heen nadat ze sprak over een persoonlijk CO2-budget. Gisteravond legde ze haar plan voor de CO2-portemonnee nogmaals uit bij Op1. Maar daar lijkt ze een groot deel van de kijkers niet mee te hebben overtuigd.

Baarsma, die ook is aangesloten bij de Rabobank, maakte gistermiddag heel wat los met haar plannen over het CO2-budget. Het idee is dat mensen een maximum aan uitstoot mogen produceren. Ga je daar toch overheen? Dan koop je budget over van een ander. 

Kritiek op CO2-budget, Barbara Baarsma legt het bij Op1 nogmaals uit

Gisteren was daar al de kritiek dat dit plan zou bijdragen aan een groter verschil tussen ‘rijk’ en ‘arm’. Waarbij de rijkere burgers blijven doen wat ze willen en de kleinere portemonnee inlevert. Ook haalden sommige bezorgde Nederlanders aan dat dit idee zelfs klonk als een complottheorie.

Baarsma ziet het allemaal net even anders. Je koopt volgens haar namelijk uitstootrechten van de ander en mensen met een ‘smalle portemonnee’ kunnen op die manier iets verdienen aan vergroening. Ze belicht het klimaatprobleem en kaart aan dat de huidige kabinetsplannen en het klimaatbeleid niet het verschil gaan maken. Vandaar dat er volgens haar een prijskaartje moet komen aan de uitstoot van broeikasgassen.

https://twitter.com/VogelvrijeHArts/status/1554569320046497793

Volgens haar zou de ultieme oplossing de invoering van koolstofbelasting zijn, waardoor de grootste vervuilers het meeste betalen. Maar daar gaat het kabinet niet in mee. Vandaar dat zij het „gedachten-experiment” van het CO2-budget deelde. 

CO2-portemonnee om klimaatprobleem op te lossen

Op1-presentator Tijs van den Brink ziet geen heil in het plan van Baarsma. Integendeel, hij vindt de boel verontrustend. „Iemand gaat dan vaststellen hoeveel schade aan het klimaat ik per jaar mag toebrengen.” Waarna Baarsma benadrukt dat het om uitstootrechten gaat. Van den Brink probeert het concreet te maken. „Ik heb dan honderd punten, vliegen kost vijftien punten en dan kan ik daarna nog een paar keer douchen en vlees eten.”

Daar komt het volgens Baarsma wel op neer. De econoom legt uit dat het niet de gedroomde oplossing voor het klimaatprobleem is, want het „heeft ook heel veel nadelen”. Maar volgens haar ontbreekt het momenteel aan een alternatief. 

Kijkers niet overtuigd van pleidooi Barbara Baarsma

Tafelgasten opperen andere manieren. Zo klinkt de optie om bijvoorbeeld de belasting op treinkaartjes te verlagen, in plaats van te kiezen voor zo’n „complex plan”. Ook wordt de controlerende rol van de overheid daarbij in twijfel getrokken. Ziekenhuisdirecteur Pier Eringa haalt de toeslagenaffaire aan en benoemt daarbij de complexiteit van zo’n systeem. Waar ook presentator Van den Brink zich zorgen over maakt. Hij ziet het niet zitten dat een overheid, of blockchain-technologie, in de gaten houdt wat de burger doet. „Dat is het einde van jouw persoonlijke vrijheid.” Ook veel kijkers lijken niet overtuigd van het pleidooi van Baarsma en nog steeds klinkt daar kritiek op en zorgen over haar plan. Waar volgens hen voornamelijk de ‘gewone burger’ de dupe van is.

https://twitter.com/HDozeman/status/1554570210031673351

Wil je uitzending van Op1 terugkijken? Je vindt de aflevering van gisteravond via NPO.

Kritiek op econoom Barbara Baarsma om plan persoonlijk CO2-budget: ‘Heel denigrerend’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.