Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Televisie 15 apr 2022
Leestijd: 4 minuten

The Passion-kijkers vol lof over Soy Kroon (Jezus), maar ook veel liefde voor verteller Ruud de Wild

Kijkers van The Passion gisteravond zijn weer eens reuze-enthousiast over de zang- en acteerkunsten van de nieuwe cast. Vooral Soy Kroon als Jezus staat in de spotlights, wellicht logisch. Maar ook voor verteller Ruud de Wild zijn er veel lovende reacties, ondanks zijn foutjes. In totaal keken er 2,2 miljoen mensen naar het muzikale Paasspektakel, iets minder dan bij de corona-edities in 2020 en 2021. Toen keken er 2,7 en 2,6 miljoen mensen.

Metro sprak Soy Kroon onlangs over zijn rol als Jezus. Hij zei dat hij een „jonge, brutale, rebelse Jezus” wilde neerzetten. Volgens kijkers is dat dubbel en dwars gelukt, want het woord „fantastisch” was al bijna even trending op social media als de woorden „Soy” en „Kroon”. En dan zit het vaak wel goed.

The Passion

In deze versie van The Passion zagen we voor het eerst het personage Maria Magdalena, gespeeld door Kim-Lian van der Meij. Alle andere rollen werden, zoals eigenlijk altijd, herverdeeld. Zo nam Noortje Herlaar de rol van Maria op zich en Dennis Weening – die we vooral kennen als presentator – stapte in de schoenen van Judas. Dit was de eerste keer voor veel mensen dat ze hem in een muzikale rol zagen, maar ook over hem zijn The Passion-kijkers enthousiast.

Toen hij Kroon de Judaskus gaf, was hij zichtbaar geëmotioneerd. En dat was niet alleen te danken aan zijn goede acteerkunsten. Hij is namelijk opgegroeid als Jehovah’s getuige en toen hij besloot daarmee te stoppen, werd hij uitgesloten. „Het kwam allemaal terug. Mijn verleden kwam hier letterlijk terug. Het voelde alsof ik mijn hele verleden heb verraden”, vertelde hij na afloop bij The Passion Talk.

Ruud de Wild

En daar was ook Ruud de Wild, die The Passion dit jaar als verteller compleet maakte. Want zonder verteller is er eigenlijk geen verhaal. Dat vertellen verliep niet helemaal soepel. „Een verteller die stottert, dat is niet handig” en „Sorry, hoor” verontschuldigde De Wild zich af en toe. Maar de mening van kijkers is dat het ook niet helemaal soepel hoeft. Hier en daar wat gestotter, gehakkel of een verkeerd woord: het draagt juist bij aan het verhaal, vinden ze. Zo luidt een reactie: „Fijn om Ruud te zien na alles wat hij heeft meegemaakt.” En: „Ik vind dit veel meer perfectie dan het foutloze voorlezen zonder gevoel.”

Dat ‘alles wat hij heeft meegemaakt’ slaat op de diagnose darmkanker die Ruud de Wild in maart vorig jaar kreeg. Inmiddels is hij weer hersteld, na vele behandelingen. Onlangs was er nog een documentaire te zien over hem en zijn ziekte, waar kijkers stil van werden.

Soy Kroon een ‘fantastische’ Jezus

Soy Kroon was met zijn 26 jaar dit keer de jongste Jezus in The Passion tot nu toe, maar dat was nergens aan af te zien. Misschien zijn kraakheldere stem, of de manier waarop hij Jezus neerzette, maar dat is het dan ook. Kijkers roemen zijn „hartstochtelijke vertolking”, „mooie stem” en noemen hem „verbluffend goed”.

In The Passion is ook een maatschappijkritische noot te horen. Jezus wordt namelijk veroordeeld door een trial by media, iets dat de laatste tijd wel vaker voorkomt. In het Paasspektakel was namelijk ook een rol weggelegd voor Jeroen Pauw. Hij deed wat hij het beste doet: een talkshow hosten. Aanwezig als gasten waren misdaadverslaggever Kees van der Spek en royaltydeskundige Justine Marcella. Jezus werd weggezet als crimineel (ook te zien aan de handboeien en het oranje pak in bovenstaande foto), en werd tijdens de talkshow eigenlijk al veroordeeld.

Uiteindelijk maakte Dennis Schouten zichzelf bekend als Barabbas. De deelname van de Roddelpraat-maker werd tot het laatst geheim gehouden, zoals dat altijd gaat bij de misdadiger uit het Bijbelverhaal. Barabbas wordt meestal gespeeld door iemand die het jaar ervoor in opspraak is geraakt. De rol werd eerder gespeeld door onder anderen zangeres Famke Louise, zanger Ben Saunders, turner Yuri van Gelder, realityster Dave Roelvink en oud-wielrenner Thomas Dekker.

Een greep uit de lovende reacties over Soy Kroon:

Wil je The Passion terugkijken? Dat kan hier.

7 unieke manieren hoe mensen een miljoen dollar hebben verdiend

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.