Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Televisie 8 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Floortje Naar Het Einde Van De Wereld scoort bij kijkers: ‘Het Hawaii van Europa’

De vierde aflevering van het nieuwe seizoen van het reisprogramma Floortje Naar Het Einde Van De Wereld was goed voor 1,4 miljoen kijkers. Dat meldt Stichting Kijkonderzoek. Daarmee kwam het reisprogramma van Floortje Dessing op de tweede plek te staan van best bekeken televisieprogramma’s.

In deze aflevering trekt Dessing naar het kleine eilandje Santa Maria, want ook binnen Europa bestaan verre uithoeken. Het eilandje, dat in de Azoren ligt, hoort bij Portugal en dus maakt het deel uit van de Europese Unie. Dessing bezoekt het Frans-Portugese stel Rita en Ioannis en hun twee jonge kinderen op Santa Maria, waar zij wonen.

Floortje Naar Het Einde Van De Wereld dit keer in Europa

„Ook in Europa heb je plekken die voelen alsof je aan het einde van de wereld bent. De Azoren is zo’n bestemming”, vertelt Dessing aan het begin van Floortje Naar Het Einde Van De Wereld. Santa Maria is een klein eiland midden in de Atlantische Oceaan, en ligt halverwege Europa en de VS. „Het Hawaii van Europa, zo zou je de Azoren kunnen noemen.”

Dessing ontmoet Rita en Ioannis op Santa Maria, waar het stel ‘na vele omzwervingen’ hun droomplek heeft gevonden. Samen met hun kinderen leven ze geheel zelfvoorzienend op het Portugese eiland. Het gezin woont in een oude stenen schaapskooi die ze zelf hebben omgebouwd, afgelegen en met uitzicht op zee. „Het zijn oude, lokale stenen. Het dak is ook van vroegere tijden”, legt Rita uit. „We wilden het weer zo maken als het was, maar dan wel geschikt om in te wonen.”

Onlangs scoorde het programma ook al goed, toen Dessing naar een van de armste landen ter wereld ging. „Adembenemend”, was het oordeel.

Zelfvoorzienend leven op een eiland

Het huis wordt omringd door katten, kippen en ezels die buiten wandelen. Maar om hun zelfvoorzienende levensstijl te kunnen onderhouden, moet er gewerkt worden. Daarom werkt Rita nog een aantal dagen als orthodontist op een naburig eiland, om toch wat geld te verdienen. „Als ik elke zes weken drie tot vier dagen werk, komen we prima rond. Ook met twee kinderen.” „Ideaal”, reageert Dessing enthousiast. „Ik heb tandheelkunde gestudeerd”, vertelt Rita aan Dessing. „Na het vele studeren, heb ik twee jaar vrij genomen en ben ik gaan zeilen.” Tijdens het zeilen heeft Rita haar man, Ioannis, ontmoet.

Ook kijkers zijn fan van het werk-leven balans van het gezin. „Dan heb je het goed voor elkaar”, zegt een kijker.

Wandelroute-onderneming

Maar Rita’s werk als orthodontist is het niet het enige waar ze zich professioneel mee bezig houdt. Het stel vond dat er te weinig aanbod was qua wandelpaden op Santa Maria. „We ontdekten dat er alleen maar korte wandelroutes op het eiland zijn, en dan is het lastig om steeds terug te komen in de stad op het eiland”, vertelt Ioannis. Een gat in de markt, moet het stel gedacht hebben. „We kwamen op het idee om een wandelroute te maken over het hele eiland, verspreid over vier hutten, waar wandelaars telkens een nacht kunnen doorbrengen.” Op die manier kunnen wandelaars een lange route van 80 kilometer afleggen in een spanne van vijf dagen. Kijkers van Floortje Naar Het Einde Van De Wereld zijn in ieder geval enthousiast over de wandel-onderneming van het stel op Santa Maria.

https://twitter.com/DeDoentje/status/1512145422449614869

De hele aflevering van Floortje Naar Het Einde Van De Wereld kijk je hier

Johan Derksen en René van der Gijp geloven Johnny de Mol niet: ‘Is natuurlijk gebeurd’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.