Judith Tielemans
Judith Tielemans Televisie 1 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Floortje Dessing naar één van de armste landen ter wereld: ‘Adembenemend’

Ten noordwesten van Madagsker vind je de Comoren: een tropische eilandgroep met een bijzonder rijke natuur. De bevolking daarentegen behoort tot één van de armste van de wereld. De nieuwe aflevering van Floortje naar het einde van de wereld laat de bijzondere natuur en cultuur van het land zien.

„Op de Comoren leven ze zoals ze dat 30, 40 jaar geleden in Afrika deden”, vertelt de host van de guesthouse waarin Dessing logeert. De armoede en het gebrek aan banen zorgt ervoor dat jongeren wegtrekken naar Europa. Zonde, want volgens de host is „het een unieke plek op aarde met prachtige landschappen en stranden”.

Floortje naar het einde van de wereld

Met een taxi en vissersboot reist Dessing verder naar het kleine eiland Mohéli. Daar ontmoet ze de Slowaakse Richard en de Franse Anne, die hun eigen duikschool runnen. Het stel woont in een klein hutje midden op het strand. Eén ding dat Dessing gelijk opvalt, is de minimalistische inrichting van de twee. „We hebben altijd in de natuur gewoond”, vertelt Richard. „Dan heb je geen spullen nodig om jezelf te vermaken. Alleen een duikbril en zwemvliezen. We gaan dan met de schildpadden en manta’s zwemmen rond het koraalrif.”

De helderblauwe zee en het kleurrijke koraal zien er inderdaad prachtig uit. Zelfs als je er al tien jaar woont, is de omgeving nog steeds mooi. „Ik ontdek steeds weer iets nieuws”, vertelt Richard, als hij met Dessing op het strand uitkijkt naar de zee. „We hebben laatst ontdekt dat er op het eiland kokoskrabben zijn. Dat wisten we niet.”

Metro schreef ook over de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Floortje naar het einde van de wereld. Toen reisde ze af naar de jungle van Belize, waar een familie een eigen eartship had gebouwd.

Vrouwen aan het hoofd van de gemeenschap

Ondanks alle mooie aspecten van het leven op het eiland zijn er ook moeilijkheden. Zo denkt Anne dat zij en Richard nooit helemaal in de gemeenschap worden opgenomen. „We blijven altijd buitenlanders. Ook al spreekt Richard de lokale taal vloeiend, hij is en blijft een witte man. Ze kijken toch anders naar hem.”

Vrouwen hebben opvallend genoeg wel een goede positie op het eiland. „Vrouwen staan aan het hoofd in de gemeenschap, net als in het gezin. Als de man wil scheiden, mogen de vrouwen alles houden”, vertelt Anne.

Ook kijkers zijn weer lyrisch over Floortje naar het einde van de wereld:

Kijkcijferdrama voor Jinek

De aflevering van gisteren wist zo’n 1.682.000 kijkers te scoren. Daarmee weet Floortje naar het einde van de wereld wederom op nummer 2 te komen op de lijst van best bekeken programma’s. Dat Eva Jinek nog altijd met een keelontsteking thuiszit en daardoor haar programma niet kan presenteren, is te zien in de kijkcijfers. Met Humberto Tan als vervanger scoort het programma slechts 507.000 kijkers, waarmee Jinek voor het eerst buiten de top 25 valt.

Floortje naar het einde van de wereld is terug te kijken via deze link.

Tweede aflevering Chateau Bijstand weer vol obstakels: ‘Ik vind het een hoop geld’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.