Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Televisie 18 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Nieuw seizoen Floortje Naar Het Einde Van De Wereld: earthship midden in de jungle van Belize

De aftrap van het nieuwe seizoen van Floortje Naar Het Einde Van De Wereld op NPO 1 wist gisteravond 1,4 miljoen kijkers te trekken, meldt Stichting KijkOnderzoek (SKO). Daarmee is dit het op één na best bekeken programma van de avond. En kijkers zijn weer razend enthousiast.

In het programma reist Floortje Dessing af naar verschillende afgelegen plekken om met mensen te spreken die een bijzonder bestaan leiden, over hoe het leven hen vergaat op een geïsoleerde plek. In deze eerste aflevering reist Dessing af naar Belize, een klein land in Midden-Amerika.

Nieuw seizoen Floortje Naar Het Einde Van De Wereld

„Soms voel je gewoon dat het klopt”, zo trapt Dessing de eerste aflevering van Floortje Naar Het Einde Van De Wereld af. „Dat je op een plek bent aangekomen waar je thuishoort.” Dessing heeft het hier over het Britse echtpaar Alisa en Richard, die je in de eerste aflevering ziet. Zij kwamen twaalf jaar geleden aan in Belize, een klein land in Midden-Amerika. In dat land hadden ze eindelijk een plek gevonden waar ze hun drie kinderen wilden laten opgroeien, hoor je Dessing zeggen.

Samen met de jongste dochter van het Britse echtpaar, die als vrijwilliger werkt in een dierenopvangcentrum, reist Dessing naar het ouderlijk huis. Een reis van twee dagen. De Britse familie bouwde in de dichtbegroeide jungle hun eigen paradijs, met als blikvanger hun earthship dat volledig gebouwd is van gerecyclede materialen. De twee oudste kinderen zijn inmiddels uitgevlogen, maar hun jongste dochter Tati woont dus nog thuis.

Leven in de jungle

Dessing legt uit wat een earthship precies is. „De term earthship komt van de Amerikaanse architect Michael Reynolds, die in de jaren zeventig bedacht dat je met afval zoals autobanden prima huizen kon bouwen.” Maar het was een lange weg voor de familie voor ze aan dit project konden beginnen, vertelt Dessing.

Dessing vraagt aan Richard hoe ze zich in de begindagen van hun nieuwe avontuur zich hebben aangepast aan het leven in de jungle, aangezien ze dat hiervoor nog nooit hadden gedaan. „Je moet alles aanleren”, vertelt Richard. „En verdomd snel ook.”

Bijzondere woonplek

Inmiddels is de familie prima geaard tussen de prachtige en wilde natuur van Belize. Ook het earthship staat stevig. „Wat vinden de Belizanen van dit huis?” Vraagt Dessing aan Richard. Hij vertelt: „Sommige vinden het eruit zien als een kerk, anderen als een nachtclub. Sommige vinden het mooi, sommige mensen vinden het een afvaltempel, een misbaksel… Maar de meeste mensen vinden het mooi.”

En ook kijkers zijn weer enthousiast. Een greep uit de reacties:

https://twitter.com/Bouwien_R/status/1504557945912188928

De eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Floortje Naar Het Einde Van De Wereld is hier te zien. Volgende week reist Dessing af naar Argentinië.

Hoe de column van Marcel van Roosmalen leidde tot bedreigingen en aangifte: ‘Ironisch bedoeld’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.