Tessa Ham
Tessa Ham Geld & carrière 31 mrt 2022
Leestijd: 4 minuten

Schulden? Dan zal je wel slecht met geld zijn: ‘Het kan iedereen overkomen – helemaal nu’

Er bestaan veel vooroordelen over mensen met schulden. ‘Die zullen wel niet goed met geld kunnen omgaan en te veel online gekocht hebben’, bijvoorbeeld. Maar de waarheid is dat het iedereen kan overkomen en dat het vaak een onvoorziene levensgebeurtenis is die je in de problemen brengt.

Zo ook bij de 34-jarige Marian, die financieel werd misbruikt door haar ex. Haar inkomen werd op de gezamenlijke rekening gestort, waar zij niet bij kon. In plaats daarvan kreeg ze een maandbudget van 500 euro voor zaken als boodschappen, benzine en kleding.

Toen ze hem besloot te verlaten, stapelden de kosten voor een advocaat en rechtsbijstand op en bleef ze na een nare vechtscheiding achter met een schuld van 6500 euro.

Iedereen kan in de schulden komen

Auke Schouwstra, communicatieadviseur bij branchevereniging voor financiële hulpverlening NVVK, bevestigt dat het in veel gevallen een levensgebeurtenis zoals een scheiding of het verliezen van een baan is, die ervoor zorgt dat mensen in de problemen komen. „Het kan inderdaad iedereen overkomen – en helemaal nu.” De NVVK waarschuwde deze week dat de komende tijd veel meer mensen niet zullen rondkomen. Niet door hun eigen schuld, maar door de hoge inflatie en energieprijzen.

Wat als je de energierekening niet meer kunt betalen? ‘Misschien moet ik straks bij mijn ouders douchen’

„Wij verwachten dat er minstens 200.000 en misschien zelfs 600.000 mensen zijn die financiële problemen krijgen de komende tijd”, zegt hij. „Als dat bij jou het geval is, hoef je je daar echt niet voor te schamen. Dat je de energierekening niet meer kunt betalen, komt niet door jou. Dat is eerder Vladimir Poetin te verwijten.”

Zijn belangrijkste advies is om zo snel mogelijk hulp te zoeken. „We zien vaak dat mensen lang wachten voor ze naar de afdeling schuldhulpverlening bij de gemeente gaan”, zegt hij. „Er ligt een taboe op schulden en daarom voelt het als falen. Sommige mensen steken hun kop in het zand, ze maken enveloppen met rekeningen niet meer open. Maar zoek, zodra het niet zo lekker gaat, snel hulp. Wat ons betreft moet een gesprek over je financiële situatie net zo normaal worden als het verlengen van je paspoort.”

Zoek hulp

Marian is vrij open geweest over haar schulden. „Het overkwam me”, vertelt ze. „De scheiding was vrij onverwachts en ik had geen tijd om me financieel voor te bereiden.” Als je een laag of modaal inkomen hebt, worden de kosten voor de advocaat of rechtsbijstand gedeeltelijk vergoed. Doordat Marian een eigen woning had met haar ex, viel zij hier buiten.

Door er open over te zijn tegen vrienden en familie, maakte ze haar schulden draagbaar. „Soms hebben mensen een oplossing waar je zelf niet aan gedacht hebt. Het was ook fijn dat mijn ouders boodschappen voor mij haalden als de maand te lang was. Er was één familielid dat vond dat ik dom was. Daar heb ik me niet veel van aangetrokken. Die mist inlevingsvermogen.”

Zij zou anderen dan ook willen meegeven om echt om hulp te vragen, zowel bij de gemeente als in je omgeving. „Mensen willen graag helpen, maar weten vaak niet hoe”, zegt ze. „Praktische vragen als ‘Wil je groente voor me meenemen als er een 1 + 1 aanbieding is of heb je toevallig nog meubels over?’ maakt het daarom voor jezelf en de ander makkelijker.”

Schuldenvrij

Inmiddels is Marian schuldenvrij. „Ik heb echt een plan gemaakt om uit de schulden te komen”, zegt ze. „Als je hier proactief in bent, wil een organisatie als Raad voor Rechtsbijstand daar best bij helpen. Ze hebben liever iemand die betaalt dan dat je verder in de schulden komt.” Ze spraken een betalingsregeling af, waarbij Marian elke maand 300 euro zou aflossen van haar schuld.

Door haar plan is ze zelfs zes maanden eerder schuldenvrij dan nodig was. „Ik dacht: hoe sneller ik er vanaf ben, hoe beter”, zegt ze. „Ik stelde een strak boodschappenbudget van 50 euro per week in, kocht geen nieuwe kleding voor mezelf en gebruikte mijn belastingteruggave en een gedeelte van het vakantiegeld om het eerder te kunnen aflossen. Niet het volledige bedrag – ik gunde mijzelf en mijn kinderen na een nare scheiding ook een fijne vakantie. Door de betalingsregeling was daar ook ruimte voor.”

Marian is blij dat ze nu van de schulden af is. „Het was toch een maandelijkse herinnering aan een hele nare periode”, zegt ze. „6500 euro is een klap geld, maar ik ben zo blij met mijn vrijheid en financiële zekerheid die ik nu opgebouwd heb.”

Vanwege haar vechtscheiding hebben we Marian een pseudoniem gegeven.

De Boodschappen van Susanne (31): ‘Kliekjes helpen me besparen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Schulden? Dan zal je wel slecht met geld zijn: ‘Het kan iedereen overkomen – helemaal nu’
Sluiten