Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 31 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Motief schietpartij McDonald’s onduidelijk, ook familie ‘tast in het duister’

Waarom de broers Hüseyin en Ali Torunlar gisteravond in een McDonald’s in Zwolle zijn doodgeschoten, is één groot raadsel. Ook de nabestaanden van de broers hebben geen idee waarom ze zijn omgebracht, laat de advocaat weten.

„De familie snapt dat de gebeurtenis in de samenleving veel onrust veroorzaakt en dat mensen willen weten waarom het is gebeurd. Ook de familie tast in het duister”, luidt de verklaring van de nabestaanden. De familie Torunlar geeft aan dat ze verder met rust gelaten willen worden, zodat ze met elkaar het verdriet kunnen delen.

Schietpartij McDonald’s

Inmiddels zit er een 32-jarige man vast, die zich gisteravond meldde bij het politiebureau in Deventer. Het onderzoek loopt nog, waarbij de verdachte wordt verhoord. De slachtoffers zijn volgens verschillende media twee broers van Turks-Koerdische komaf, die meerdere restaurants in de omgeving van Zwolle runden. De politie heeft dat nog niet bevestigd.

Om betrokkenen te ondersteunen, wordt er morgen een bijeenkomst georganiseerd voor iedereen bij de McDonald’s waar de twee broers zijn doodgeschoten. Tijdens de bijeenkomst kunnen mensen slachtofferhulp krijgen. Burgemeester Peter Snijders spreekt van een „ongelooflijk heftige gebeurtenis”.

Slachtofferhulp

Veel mensen zijn bij het horen van de schoten in paniek gevlucht. Tijdens de schietpartij hebben zij hun persoonlijke eigendommen achtergelaten. Deze spullen kunnen zij morgen komen halen. De bijeenkomst is van 15.00 tot 18.00 uur bij hotel Lumen. Er kan dan ook met de politie worden gesproken.

De schietpartij vond aan het begin van de avond plaats in de McDonald’s in Zwolle. „Onacceptabel. Een dergelijke vorm van extreem geweld verwacht je niet. En al helemaal niet op zo’n plek, in een vol restaurant waar gezinnen zitten te eten”, laat burgemeester Snijders weten.

Nabestaanden

De komende dagen staan volgens hem dan ook in het teken van het ondersteunen van alle betrokkenen. „Mijn gedachten gaan uit naar de nabestaanden en iedereen die deze afschuwelijke gebeurtenis heeft moeten meemaken, waaronder ook veel kinderen.”

Gijzelnemer Apple Store droeg explosieven en reed in AH-bezorgbus

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Motief schietpartij McDonald’s onduidelijk, ook familie ‘tast in het duister’
Sluiten