Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 1 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Vertederend: Rotterdamse zussen vinden elkaar na 80 jaar in Spoorloos

De 80-jarige Neeltje uit IJmuiden zocht haar hele leven lang naar haar familie. In de oorlog werd ze illegaal geadopteerd en dat hielden haar adoptie-ouders lang voor haar verborgen. Een zoektocht bij Spoorloos leidt tot een volle zus, waar Neeltje na al die jaren mee herenigd wordt.

Dat de Tweede Wereldoorlog gezinnen verscheurden is ons bekend. Maar toch blijkt ieder verhaal weer anders. Neeltje werd als Rotterdamse baby illegaal geadopteerd. Echt thuis voelde Neeltje zich nooit echt in dat gezin. Pas als haar adoptie-ouders overlijden, komt Neeltje hier achter. Een zoektocht van veertig jaar naar haar biologische vader en moeder volgt, maar vinden doet ze ze nooit. Spoorloos duikt in haar verleden en gaat op zoek naar familieleden.

Spoorloos vindt na 80 jaar de zus van Neeltje

De biologische moeder van Neeltje wordt gevonden, ze overleed op 66-jarige leeftijd. Het blijkt dat de moeder twee buitenechtelijke kinderen kreeg. Neeltje heet oorspronkelijk Sybilla en er blijkt een zus Cornelia te zijn, geboren in 1941. Het idee van een oudere zus maakt diepe indruk op Neeltje. De 82-jarige Rotterdamse Corry is even blij met het nieuws over haar verloren zus. Beide zussen hebben dezelfde moeder én vader. Corry groeide wel op bij haar biologische moeder. Een vrouw die „graag de bloemetjes buiten zette”, noemt Corry haar. Ook zij heeft geen zorgeloze jeugd gekend. „Neeltje heeft niet veel gemist volgens mij”, vertelt ze. De vader blijkt een buitenechtelijke affaire te zijn geweest, wat de zussen onlosmakelijk met elkaar verbindt.

Later in het programma volgt een bijzondere hereniging van twee vrouwen die elkaar nooit eerder zagen. Neeltje had niet kunnen dromen dat ze een zus zou ontmoeten. „Hier heb ik tachtig jaar op gewacht”, vertelt ze op weg naar zus.

Vertederende hereniging

Corry kiest ervoor om beschuit met roze muisjes te maken. Om te vieren dat de zussen elkaar terugvonden. „Hallo, hier is je zus”, zegt Neeltje door de intercom van de flat van Corry.

De twee omhelzen elkaar kijken elkaar aan, lachen en zien gelijkenis. „We zijn even groot”, zegt Neeltje. De twee lijken uit hetzelfde hout gesneden, want naast emotie wordt er ook gelachen. Over één ding zijn ze het gelijk eens tijdens hun ontmoeting. „Die muisjes eet ik niet”, zegt Corry. „Want dat gaat tussen je tanden zitten”, grapt Neeltje. Waarna de twee in lachen uitbarsten.

Zussen houden contact

KRO-NCRV meldt na de uitzending dat Neeltje en Corry nog dagelijks contact hebben, regelmatig via Skype. Corry blijkt ernstig ziek te zijn, waardoor de twee zussen elkaar niet vaak kunnen opzoeken. Maar de zussen blijven in elkaars leven.

Wil je de hele uitzending van Spoorloos bekijken? Je vindt de aflevering van gisteravond hier. 

Kijkers weer diep onder de indruk van Over Mijn Lijk: ‘Kiki, wat was je dapper’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vertederend: Rotterdamse zussen vinden elkaar na 80 jaar in Spoorloos
Sluiten