Erik Jonk
Erik Jonk Openbaar vervoer 1 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Gunst van alle ov-bedrijven: vluchtelingen Oekraïne mogen gratis reizen

Vluchtelingen uit Oekraïne reizen per direct gratis met al het openbaar vervoer in Nederland, meldt de landelijke branchevereniging OV-NL. De Nederlandse ov-bedrijven sluiten zich hiermee aan bij verschillende andere landen in Europa en willen zo „hun solidariteit met de Oekraïners tonen”.

Oekraïners reizen gratis door hun paspoort of identiteitskaart te tonen, aldus OV-NL. Bij gesloten toegangspoortjes op een station kunnen ze zich melden bij de servicebalie voor een gratis dagkaart, zo staat in een persbericht. Allemaal, vooral mannen en vrouwen (mannen moeten voor het leger in Oekraïne beschikbaar blijven), vluchten zij voor de oorlog die Poetins Rusland in hun land is begonnen.

Gratis treinkaartje vluchtelingen Oekraïne

NS meldde eerder vandaag al dat Oekraïners die hun land ontvluchten vanwege de oorlog een treinkaartje kunnen krijgen door hun paspoort of ID-bewijs te laten zien. Volgens een NS-woordvoerder reizen vluchtelingen uit Oekraïne via bijvoorbeeld Duitsland, België of Frankrijk naar Nederland. „In die landen krijgen ze een treinkaartje op basis van de regels die daar gelden. Als ze in onze treinen komen, accepteren wij dat kaartje in combinatie met hun paspoort als ticket naar Nederland.”

https://twitter.com/Ceesfieret/status/1497134940131057664

Er is ook andere hulp. Nederlanders hebben op de eerste dag dat Giro555 is opengesteld voor hulp aan Oekraïne 3,1 miljoen euro gedoneerd. Dat hebben de hulporganisaties achter het gironummer vanmiddag bekendgemaakt. Met de opbrengst leveren de organisaties noodhulp als onderdak, medische zorg en schoon drinkwater aan Oekraïners die worden getroffen door de gebeurtenissen in het land.

Nu komt dus ook het ov voor Oekraïne in actie. OV-NL: „Op deze manier wil de Nederlandse ov-sector haar (kleine) steentje bijdragen en de mensen uit Oekraïne een hart onder de riem steken.”

Inwoners uit het ontheemde land die binnen Nederland willen doorreizen met NS, kunnen op vertoon van hun Oekraïense identiteitsbewijs en een Duits, Belgisch, Frans of Oostenrijks vervoersbewijs dat niet ouder is dan 24 uur een dagkaart krijgen.

https://twitter.com/NewsroomThalys/status/1498384114604519429

Gisteren maakte Thalys bekend dat Oekraïense vluchtelingen gratis met de hogesnelheidslijn kunnen reizen. Deutsche Bahn en de Oostenrijkse spoorwegmaatschappij ÖBB meldden een dag daarvoor ook dat vluchtelingen gratis van hun diensten gebruik kunnen maken.

Nederlanders bieden onderdak

Veel Nederlanders bieden momenteel hun huis of een andere woonruimte aan om vluchtelingen op te vangen. Zij doen dat via de website van de organisatie Onderdak Oekraïne. Initiatiefnemer Huib van Mierlo kreeg vandaag soms vier of vijf mailtjes per minuut te verwerken. Via Twitter is een zelfde soort actie gaande via RoomForUrkaine.

Volgens laatste cijfers van vanmiddag zijn meer dan 660.000 mensen de afgelopen zes dagen Oekraïne ontvlucht en naar een buurland gereisd. Dat is een schatting van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. Volgens de VN zijn er berichten van mensen die tot 60 uur moesten wachten voordat ze Polen binnenkwamen en stonden er wachtrijen aan de Roemeense grens tot twintig kilometer lang.

Er zijn ook veel Oekraïners die in eigen land op zoek zijn naar een veilig heenkomen. „We hebben nog steeds geen betrouwbare cijfers over het exacte aantal ontheemden in Oekraïne, maar we schatten dat het ongeveer een miljoen mensen moeten zijn die in eigen land zijn gevlucht of die momenteel met de trein, bus of auto elders proberen te geraken”, aldus een woordvoerder van het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten (OHCHR) van de VN.

Alle Metro-artikelen over de oorlog in Oekraïne lees je hier.

Commandant bij Sven op 1: ‘Nederland zet meer troepen voor Oekraïne en NAVO klaar’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.