Redactie Metro
Redactie Metro Opvallend 20 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Hittegolf? 40 graden warmer dan normaal op Antarctica

Is er een hittegolf gaande op Antarctica? Zo lijkt het in ieder geval wel. Het was daar onlangs namelijk ruim 40 graden warmer (!) dan normaal voor deze tijd.

Hoe ‘warm’ het daar dan is? Vrijdag werd bij het poolstation Vostok een temperatuur van -17,7 graden gemeten. Dat klinkt alsnog absurd koud, maar als je het vergelijkt met hoe het hoort te zijn, een temperatuur van rond de -50 tot -60, dus, is het wel erg warm. Aan de kust werden zelfs temperaturen gemeten van maar liefst 7 graden. Rond deze tijd van het jaar zou de temperatuur juist moeten zakken, omdat de zomer daar bijna voorbij is.

„Dagen zonder vrieskou doen zich soms voor, maar nog nooit na 22 februari”, zegt Gaëtan Heymes van de meteorologische dienst Météo-France. Hij spreekt over „historisch milde” temperaturen, die tot 40 graden boven de seizoensgemiddelden liggen.

40 graden warmer dan normaal op Antarctica

Weer.nl ziet in de hoge temperaturen dezelfde situatie die onlangs op de Noordpool ontstond. Een serie lagedrukgebieden rond het Antarctische continent zorgt dat warme lucht, dichtbij het zuiden van het continent, ver naar binnen kan stromen. Dat verklaart de warmte van de laatste tijd.

De straalstroom, die het gebied normaal omgeeft en de warmte buiten houdt en de kou binnen, moet zich nog sluiten. Dat lijkt de komende dagen nog niet helemaal perfect te verlopen. Over een week zou een vergelijkbaar fenomeen aan de westkant mogelijk zijn.

Op social media zijn veel mensen op z’n zachtst gezegd enigszins paniekerig. En dat is niet gek, want op Antarctica vinden we maar liefst 90 procent van al het ijs op de wereld. Dat is inmiddels (deels) aan het smelten, en is nu kleiner dan het ooit is geweest. Wel zeggen onderzoekers tegen The Washington Post dat het ijs op Antarctica wel vaker meer smelt dan normaal, en dat in de geschiedenis er veel variatie is in hoeveel ijs er wel of niet smelt.

Ollongren veroordeelt Poetin bij WNL op Zondag: ‘Wraakzuchtige alleenheerser’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hittegolf? 40 graden warmer dan normaal op Antarctica
Sluiten