Judith Tielemans
Judith Tielemans Televisie 3 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Kijkers schrikken van deelnemers in Steenrijk, straatarm: ‘In- en intriest’

Dat de rijke deelnemers van het programma Steenrijk, Straatarm gesteld zijn op hun luxe leventje, laten ze wel blijken. „Ik ben wel echt materialistisch”, geeft Eliza toe. „Geld maakt mij gelukkig.” Als de alleenstaande moeder en haar dochter Emilia met een minder welgesteld gezin van leven ruilt, valt het hen zwaar.

Eliza is als tiener vanuit Tsjetsjenië gevlucht voor de oorlog. Door haar eigen ervaring als vluchteling, weet ze al snel dat ze anderen wil helpen. Nu heeft Eliza haar eigen juristenkantoor en investeert ze daarnaast in vastgoed. Dat levert genoeg geld op om zo’n 2000 euro per week te besteden. Een groot contrast met de ‘arme’ Lisette en haar twee dochters uit Haarlem, die met z’n drieën van maar 70 euro per week moeten rondkomen.

Steenrijk, straatarm

Wanneer Eliza met haar dochter bij de flat in Haarlem arriveert, begint het afzien. De kleine woning van het arme gezin „ziet er niet uit” volgens Eliza en alles is vies in huis. Ook een ei bakken en boodschappen doen, blijkt een grote opgave. Als de twee terugkomen van de supermarkt klaagt Emilia over pijn aan haar voeten. „Ik voel me net een zwerver”, zegt de 15-jarige als ze met haar moeder op de trap aan het eten is. Ook haar moeder kan het „psychisch niet aan”.

De verwende houding van de deelnemers schiet bij kijkers in het verkeerde keelgat. „Dit zijn met stipt de meest vreselijkste rijken van het seizoen”, schrijft iemand op Twitter. „Ze kunnen dus niets anders dan shoppen en door winkelstraten lopen. Wat een vreselijk leeg bestaan. Brrr”, reageert een ander. „Ben er gewoon een beetje verdrietig van, hoe verwend en arrogant kun je zijn zeg!”, klinkt het op social media.

De neerbuigende houding van Eliza ten opzichte van het flatje van de arme deelnemers, is ook opgevallen onder kijkers. „Hoezo beledig je die vrouw in haar gezicht?”, vraagt iemand zich af op Twitter. „Nou schrik ik echt! Je kunt toch niet zeggen dat het huis onhygiënisch is? Ik vond dat overigens best meevallen”, laat een ander weten.

Wijze raad

Net zoals in veel afleveringen van Steenrijk, Straatarm krijgt het ‘arme’ gezin wél lovende woorden. „Ik denk dat het arme gezin gelukkiger is”, schrijft iemand. Ook geeft de kijker wijze raad aan de rijke deelnemers van de aflevering. „Ik zou tegen Eliza en haar dochter willen zegen: ‘verzamel herinneringen in plaats van bezittingen.”

Steenrijk, Straatarm kun je via deze link terugkijken.

Kijkers verbaasd over slachtoffers van toeslagenaffaire in Steenrijk, Straatarm: ‘Vreemd’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kijkers schrikken van deelnemers in Steenrijk, straatarm: ‘In- en intriest’
Sluiten