Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 3 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Afscheid van twee jongeren in Over Mijn Lijk: ‘Woorden schieten tekort’

Tv-programma Over Mijn Lijk heeft gisteravond bij veel kijkers gezorgd voor diepe ontroering. Of bedroefdheid misschien wel. Want hoewel Tim Hofman de zieke jongeren vaak met hun levenslust in beeld brengt, het onvermijdelijke voor twee mensen die de tv-maker volgt was gisteren daar.

Wie de aflevering van Over Mijn Lijk nog wil kijken, moet hier maar even stoppen met lezen als je nog niets wilt weten. Bijna 1,1 miljoen kijkers gingen je overigens voor. Ook het negende seizoen van Gouden Televizier-Ring winnaar Over Mijn Lijk scoort weer zeer goed.

Liefde voor jongeren in Over Mijn Lijk

Het ging in Metro-artikelen al eerder specifiek over twee mensen die in Over Mijn Lijk worden gevolgd. Of inmiddels: werden gevolgd. Zonder overigens de andere jongeren – Francis, Irene, Jip en Roy – tekort te willen doen. Stuk voor stuk zijn het prachtige personen.

Van de 16-jarige Kiki wisten we vorige week aan het einde van het programma dat zij in de zomer van 2021 haar laatste adem uitblies. „Kiki, wat was je dapper“, vonden mensen op sociale media. Nu zagen de kijkers dat ook dat dertiger Patrick sneller dan iedereen verwachtte koos voor euthanasie. Dat was overigens al in het najaar van 2020. Stoere gast, die door uitgezaaide darmkanker gevelde Patrick. Motorfanaat, getrouwd en vader van een zoontje. Hoeveel hij ook nog wilde, deze strijd kon hij niet winnen. Indrukwekkend was het met vrienden en familie zelf timmeren van zijn doodskist. En ook zijn uitspraak in het eerste corona-voorjaar bleef hangen: „Als corona me te pakken krijgt, heeft de kanker pech.”

Uitvaart van Kiki

Gisteravond was in Over Mijn Lijk de uitvaart van Kiki te zien. Midden in de zomer op een stralende dag. Geheel in de stijl van Kiki: haar kist stond te shinen in de zon. Ontroerend was een vriendin die voor Kiki zong, ondersteund door nog twee vriendinnen. Dat gold ook voor een optreden van Chantal Janzen die naar de uitvaart gekomen was. Kiki wilde als musicalliefhebster ‘de nieuwe Chantal worden’ en wilde haar als laatste wens nog ontmoeten. Janzen ging daar op in en hield contact. Een dag voor Kiki’s sterven namen zij samen nog een video-interview op voor het gala van het Prinses Máxima Ziekenhuis. Chantal Janzen zong bij de kist Jij Woont In Mijn Hart, een lied dat zij zelf zo vaak zong in de musical Tarzan.

Het meest indrukwekkend is echter de videoboodschap die Kiki voor haar naasten heeft nagelaten. Tijdens de uitvaart worden haar woorden uitgezonden. Kiki eindigt weer ten voeten uit: „Als het leven je laat struikelen, maak er dan een salto van.” Haar allerlaatste woorden: „Draag altijd vrolijke sokken, want dat vrolijkt de dag op.”

Over Mijn Lijk neemt afscheid van Patrick

Veel sneller dan Tim Hofman kon vermoeden, keerde hij bij Patrick terug. Vorige week zagen we dat de euthanasie dichterbij kwam, maar volgens de broer van Patrick ging een uur na Hofmans bezoek de knop al om. „Hij is naar boven gegaan en is zijn bed niet meer uit gekomen.”

Namens Over Mijn Lijk mocht de tv-maker aangedaan nog even afscheid van Patrick nemen. Dat was een uur voor de euthanasie, slechts vijf dagen na dat vorige bezoek. Patrick wilde daar geen camera bij, want hij wilde ‘als Patrick’ de aarde verlaten. De stemmen van de twee waren wel te horen. „Je hebt het goed gedaan man”, wist Tim Hofman nog uit te brengen.

Over Mijn Lijk terugkijken? Dat kan hier.

Kijkers schrikken van deelnemers in Steenrijk, straatarm: ‘In- en intriest’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Afscheid van twee jongeren in Over Mijn Lijk: ‘Woorden schieten tekort’
Sluiten