Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 2 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Alleen maar liefde voor Jan Rot na Volle Zalen: ‘Respect voor deze held’

Je hebt tv-programma’s die niemand onberoerd laten. Volle Zalen met Jan Rot was er gisteravond zo één. Rot heeft niet lang meer, maar zijn optreden bij Cornald Maas deed heel veel kijkers wat. „Wát liefdevol.” „Respect voor deze held.”

En kijkers waren er voor Volle Zalen, meer dan een half miljoen. Dat aantal haalt het culturele programma niet altijd.

Jan Rot kijkt naar wat hij nog heeft

Jan Rot, zanger, componist en tekstdichter (en bijna Slimste Mens natuurlijk…). 64 jaar, vader van vier nog jonge kinderen („mijn rotjes”). Rot trapte in Volle Zalen mooi af: „Je moet altijd kijken naar wat je hebt en niet naar wat je niet hebt. Dat klinkt aan het einde van iemands leven misschien als een wijsheid. Maar het is gewoon heel simpel: geen dingen doen waar je geen zin in hebt. En geen dingen doen die anderen schaden. Dan ben je al een heel end.”

Het leven, dat is wat Jan Rot heeft. Nog wel. En dat leven pakt hij nog steeds met beide handen aan, zo goed als het gaat zagen we gisteravond in Volle Zalen als mooi document. Zo lang heeft Jan Rot niet meer. Door uitgezaaide darmkanker is de woordkunstenaar ongeneeslijk ziek. Vorig jaar krijg hij dat te horen. Rot oogde in Volle Zalen wat fragiel, maar ook vol levenslust. De kijkers zagen hem een afscheidsalbum opnemen. Zittend zingend, met wollen handschoenen aan.

Jan Rot, die onlangs droomde dat hij voor een vol Pinkpop mocht optreden, werkt toe naar een Verjaardagsconcert When I’m 64, 24 april in het Luxor-theater in Rotterdam. Hij had die in december willen geven, toen hij daadwerkelijk 64 jaar werd. De coronamaatregelen van dat moment hielden het optreden tegen, niet zijn ziekte.

Hij pakt sowieso nog wat hij pakken kan. Zo smeekte Jan Rot aan Philip Freriks bijna of hij als eerste Nederlander voor de tweede keer mocht meedoen aan De Slimste Mens. Missie geslaagd. Hij werd al eens tweede, achter Arjen Lubach. We zagen Rot deze winter terug. Hij kwam weer ver, „maar mijn brein liet me weleens in de steek.” Matthijs van Nieuwkerk gaf hem in Matthijs Gaat Door ook nog een prachtige kans: zijn eigen vertaling van Leonard Cohens Hallelujah zingen. Met een koor van honderd mannen en vrouwen. Laatste kansen moet je grijpen, vindt Jan Rot. Cornald Maas liet de beelden in Volle Zalen gisteravond ook weer zien.

‘Tranen zijn maar water’

Jan Rot blijkt te kunnen relativeren als de beste. „Ik ben nu 64, maar ik had ook 53 kunnen worden. Als je hoort ‘je hebt nog drie maanden tot een jaar’, dan denk je: okay. Wat kan ik nog doen?” Al geeft Rot toe dat hij de naderende dood tegelijkertijd ‘maar niks vindt’.

De reacties die hij sinds de vorige zomer kreeg, toen hij zijn ziekte bekendmaakte, noemt Jan Rot in Volle Zalen een storm van warmte. „Als je zomaar omvalt, dan maak je er niks van mee. Nu is er zo’n storm van warmte”, zei Rot tegen Cornald Maas. Hij kreeg onder meer steunbetuigingen en brieven van vooraanstaande collega’s. „Dit heb ik in dankbaarheid aanvaard.”

En als er tranen vloeien? Ook goed, vindt Jan Rot. Die er alweer relativerend meteen aan toevoegde: „Tranen zijn maar water. En water doet geen pijn.”

Liefdevolle reacties voor Jan Rot

Op Twitter is er ook water, want het regent liefdevolle reacties op de uitzending met Jan Rot. Hier lees zie je enkele voorbeelden.

Wie Volle Zalen wil terugkijken, klikt hier.

Vertederend: Rotterdamse zussen vinden elkaar na 80 jaar in Spoorloos

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Alleen maar liefde voor Jan Rot na Volle Zalen: ‘Respect voor deze held’
Sluiten