Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 2 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Advocaat Knoops haalt bij Jinek ‘nucleaire bom’ aan over carrière Gündoğan

Advocaat Geert-Jan Knoops maakte gisteravond een vergelijking met een nucleaire bom als het om de carrière van Gündoğan gaat. Hij schoof samen met de Volt-politica aan in talkshow Jinek.

De uitdrukking lijkt in deze tijd van oorlog in Oekraïne en de nucleaire dreiging van president Poetin van Rusland op z’n minst ‘onhandig’. Vindt men ook op sociale media.

Nilüfer Gündoğan was met haar advocaten bij Eva Jinek om te praten over haar aangespannen kort geding tegen haar partij Volt. Gündoğan werd zaterdag uit de Volt-fractie gezet, omdat zij zich volgens de partij schuldig had gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. Eerder al werd ze geschorst als fractielid. Volgens Volt zou Gündoğan zich schuldig hebben gemaakt aan handtastelijkheden, ongewenste seksuele avances, intimidatie en misbruik van positie.

Gündoğan wil dat Volt-besluit wordt teruggedraaid

Gündoğan wil met het kort geding het Volt-besluit terugdraaien, een rectificatie van Volt en een voorschot op een schadevergoeding voor reputatieschade. De uitspraak van de rechter is op 9 maart. „Haar reputatie is kapotgemaakt”, vinden haar advocaten, echtpaar Geert-Jan en Carry Knoops. Gündoğan was tijdens de zitting emotioneel, net als na afloop tegen de verzamelde pers („wat moet ik mijn kind vertellen?”).

Eva Jinek: ‘Dat zijn grote aantijgingen’

De reputatie kwam gisteravond aan tafel bij Eva Jinek opnieuw ter sprake. „Volt-medewerkers zouden meldingen hebben gedaan omdat zij van uw cliënt af willen. Zij zouden jaloers zijn, haar baan willen of concurrentie vrezen bij het Europees Parlement”, haalde Eva Jinek woorden van advocatenechtpaar Knoops aan. „Dat zijn grote aantijgingen. Hoe weet u dat zo zeker?”

Geert-Jan Knoops: „We hebben twee bronnen vanuit de partij die mevrouw Gündoğan ook heeft gesproken. Die hebben dit verteld. We hebben vandaag ook twee stukken ingebracht van voormalige ambtelijke secretarissen van de partij. Waarbij informatie is gekomen dat binnen Volt een heel andere situatie, een intern probleem heeft bestaan dat voornamelijk te maken had met communicatie. Maar ook met het feit dat mevrouw Gündoğan een dermate sterke vrouw is. Dat werd door verschillende mensen binnen de fractie niet getolereerd.”

‘Illegale nucleaire bom onder carrière Gündoğan’

„Dit is een politieke afrekening?”, wilde Eva Jinek weten. Knoops: „Er is een staatsrechtelijke illegale nucleaire bom (kijkend naar Gündoğan, red.) onder haar carrière gelegd. Volgens de bronnen die we hebben gesproken is het inderdaad een politieke afrekening. Maar we hebben tegen de rechter vandaag wel gezegd: ‘Kijk, die hele discussie over welles en nietes is nu niet doorslaggevend’. Volt heeft in haar onervarenheid als partij, dat is vandaag ook gebleken, een volkomen verkeerde route gevolgd. Wat had moeten gebeuren: men had tegen mevrouw Gündoğan moeten zeggen ‘we hebben een melding’. Lees die melding en laten wij samen kijken hoe we dit kunnen onderzoeken. En dan moet er een onderzoek komen dat niet eenzijdig wordt bepaald door Volt. Dat had gekund. Mevrouw Gündoğan heeft zelf nu ook de commissie integriteit Tweede Kamer benaderd om een onderzoek aan te vragen. Maar je kunt niet iemand uit een politieke fractie zetten op grond van een procedure die eigenlijk niet deugdelijk is.”

Veel mensen gaven hun mening over ‘het optreden’ van echtpaar Knoops en politica Gündoğan bij Jinek. Onder meer over het aanhalen van de nucleaire bom. Een klein overzicht.

Wil je de uitzending van Jinek terugkijken? Dat kan hier.

Jinek-kijkers schrikken van de ‘slechte’ staat Nederlandse leger: ‘Best eng’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Advocaat Knoops haalt bij Jinek ‘nucleaire bom’ aan over carrière Gündoğan
Sluiten