Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 24 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Gijzelnemer Apple Leidseplein overleden, wie was hij?

De 27-jarige Amsterdammer die dinsdag na een gijzeling in de Apple Store op het Leidseplein werd aangereden door een arrestatieteam, is aan zijn verwondingen overleden.

Dat bevestigde het Openbaar Ministerie na berichtgeving door Het Parool gisteravond. Volgens de Amsterdamse krant gaat het om Abdel Rahman A. Het OM heeft dat nog niet bevestigd.

Wordt de vraag over het waarom bij Apple ooit beantwoord?

De gijzelnemer uit Amsterdam hield dinsdagavond urenlang een Bulgaar, waarschijnlijk een klant van de Apple Store, onder schot. De man dreigde zichzelf op te blazen en eiste 200 miljoen aan cryptovaluta en een vrijgeleiding uit het pand. Ongeveer zeventig mensen die zich in het pand schuilhielden werden tijdens en na afloop van de gijzeling door de politie in veiligheid gebracht; vier van hen hadden zich schuilgehouden in een kast. Nadat de gijzelnemer buiten op straat was aangereden werd hij met zeer ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Daar lag hij onder bewaking.

De eis van de nu overleden man is dus bekend. Maar zal de vraag over het waarom van de eis en zijn actie ooit volledig worden beantwoord?

Onderzoek in huis gijzelnemer Apple Leidseplein

In de nacht van dinsdag op woensdag is huiszoeking gedaan in een woning in het centrum van Amsterdam en een in stadsdeel West. Daarbij zijn gegevensdragers in beslag genomen, aldus de politie. In een van de doorzochte woningen woonde de verdachte zelf, in de andere woning verbleef hij vaak.

De driehoek van Openbaar Ministerie, politie en burgemeester Femke Halsema meldde gisteren dat de gijzelnemer explosieven op zijn lichaam had, maar die stonden niet op scherp.

Parool: Gijzelnemer vertoonde vaker verward gedrag

Hoewel het Openbaar Ministerie terughoudend is over de identiteit van de gijzelnemer van de Apple Store op het Leidseplein in de hoofdstad, is Het Parool over Abdel Rahman A. veel stelliger. De krant schrijft zijn naam voluit en kopt: ‘Gijzelnemer was geregeld verward en vertoonde eerder dreigend gedrag’.

Volgens de krant kwam hij meermaals met justitie in aanraking, onder meer vanwege wapenbezit. Zijn laatste veroordeling was in mei vorig jaar. Hij kreeg toen 60 uur taakstraf, een maand voorwaardelijk cel en een contactverbod van 3 jaar. Hij werd beschuldigd van het belagen van zijn ex-vriendin. Hij werd in die zaak vrijgesproken van het bedreigen van de vrouw met de dood of zware mishandeling.

Reacties op binnenvallen Oekraïne: ‘Rusland gaat een zware prijs betalen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.