Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 9 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Verbijsterde reacties op documentaire Eindeloos Gepest: ‘Hartverscheurend’ en ‘extreem droevig’

De documentaire Eindeloos Gepest vertelt het verhaal van de 14-jarige Maryana, die zichzelf van leven beroofde. Dit omdat zij jarenlang moest omgaan met pesters. Kijkers leven op Twitter mee met het treurige verhaal. „Hartverscheurend” en „extreem droevig” reageert men op het de heftige beelden.

Dat pesten ingrijpend kan zijn, is niet onbekend. Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer pleitte recent nog voor het strafbaar maken van pesten. Maar het verhaal van Maryana toont aan dat pesten ook kan leiden tot ingrijpende beslissingen.

Documentaire Eindeloos Gepest ontroert kijkers

In de documentaire blikken familie en vrienden terug op haar leven. De kijker ziet oude filmbeelden en foto’s van het gezin en hoort Maryanas favoriete muziek. Maar al bij het begin van de documentaire voel je dat de afloop treurig wordt.

Het gezin van Maryana woont in een ‘ons kent ons’-dorp met een religieus karakter. In groep 5 begint het pesten, wat er volgens haar moeder geleidelijk insijpelt. Haar kledingkeuze, uitgesproken karakter of haar geaardheid, pesters vonden genoeg redenen om Maryana het leven zuur te maken.

 

14-jarige Maryana pleegt zelfmoord door pesten

Bedreigingen op social media, fysiek geweld, achtervolgingen, het steeds pestgedrag wordt steeds heftiger. Ook de politie wordt ingelicht, maar hard bewijs ontbrak. Haar pesters moedigen Maryana zelfs aan tot zelfmoord. Als Maryana hulpverlening inschakelt vanwege haar donkere gedachten, belandt ze op een wachtlijst van een half jaar.

Het verhaal van Maryana eindigt intens verdrietig. Op 14 november 2020 kiest Maryana ervoor om uit het leven te stappen. Zelfmoord bleek voor haar de enige uitweg, tot grote schok en extreem verdriet van haar dierbaren, die in tranen voor de camera vertellen over haar dood.

Bij kijkers maakt de documentaire heel wat los. Mensen schrikken van de drastische afloop of delen hun verhalen over hun eigen pestverleden op social media. De makers en geïnterviewden van Eindeloos Gepest hopen met Maryanas verhaal pesters en gepesten te waarschuwen. „Respect hebben voor elkaar. Dat is het grootste dat je kunt leren hiervan”, vertelt haar broer.

Denk je aan zelfmoord? Praat erover. Bel 0800-0113 of chat via 113.nl.

Wil je de hele documentaire bekijken? Je vindt Eindeloos Gepest hier

Beau-kijkers ontroerd door kwetsbare Willibrord Frequin die vertelt over de dood

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.