Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 9 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Beau-kijkers ontroerd door kwetsbare Willibrord Frequin die vertelt over de dood

Willibrord Frequin schoof gisteravond met zijn 81-jarige leeftijd aan bij Beau van Erven Dorens aan tafel. Frequin zit in de laatste fase van zijn leven en kijkt bij Beau terug op zijn roerige tijd als journalist. Kijkers raken geëmotioneerd door de kwetsbare Frequin, die uiteindelijk zijn tranen niet kan bedwingen.

Presentator Van Erven Dorens kondigt hem aan als een „kwajongen en de brutaalste verslaggever van Nederland”, die voordat hij aan tafel schuift nog even een jenevertje drinkt, wat voor hem als medicijn werkt. De journalist en oud-presentator vertelt bij Beau over zijn turbulente leven.

Willibrord Frequin blikt terug op turbulente leven bij Beau

Voor de uitzending lag hij de hele dag in bed, om op kracht te komen, vertelt hij. „Ik zit in een klotesituatie en ik vind het leuk dat ik bij jou mag zijn nadat we er helemaal definitief mee kappen. Ik ga over niet al te lange tijd gewoon dood.” Frequin heeft vasculair parkinsonisme en hartfalen, wat ervoor zorgt dat hij snel achteruit gaat.

Fons de Poel schreef het boek Verlegen Vlegel over Frequin. De journalist stond bekend om gewiekste interviewtechnieken waarmee hij veel voor elkaar kreeg. Confrontatiejournalistiek noemt hij het zelf. Zo interviewde hij heel wat bijzondere mensen, van de Paus tot aan prins Bernard. Frequin blijkt nog steeds een karakter. Als tafelgast Tijl Beckand de journalist met „u” aanspreekt, grijpt hij in. „Waarom zeg je trouwens u? Zeg maar gewoon ‘je’ hoor.”

Kijkers ontroerd door zieke Frequin

Frequin vertelt vol trots over zijn carrière en zijn hoogtepunten. Maar het laatste deel van het interview maakt wellicht het meest indruk op kijkers en zorgt zelfs bij sommigen voor tranen. Van Erven Dorens vraagt: „Je bent nooit ergens bang voor geweest, ben je bang voor de dood?” Waarna Frequin uitlegt dat hij zijn hele leven daar bang voor was, maar dat die angst verdween. Maar dat hij „nu hij er vlak voor staat” toch angst voelt. „Dan denk je aan euthanasie. Dan schuif je dat toch een beetje voor je uit.” Hij vertelt wat hij allemaal gaat missen. „Misschien leef ik nog één of twee jaar. We proberen te leven met het feit dat je dood gaat.”

Premier Mark Rutte heeft nog een boodschap voor Frequin ingesproken, wat uiteindelijk de journalist ontroerd. „Nou moet ik ook bijna huilen”, zegt hij en zijn stem slaat over. Tot slot proosten de tafelgasten op het leven van de beruchte journalist. „Santé”, sluiten ze af.

Wil je de hele uitzending van Beau bekijken? De aflevering van gisteravond vind je hier

Johan Derksen kritisch op Ajax-vrouwen die verhaal Overmars doen aan pers: ‘Intern oplossen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.