Marijn van den Berge
Marijn van den Berge Health & mind 24 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Pesten moet strafbaar worden, stelt Kinderombudsvrouw: ‘Gevolgen levensgroot’

Je moet van je jeugd genieten, wordt er vaak gezegd. Voor veel kinderen is dat echter niet zo makkelijk. Dagelijks worden ze bespot, uitgelachen, uitgescholden, buitengesloten en getreiterd. Dit pestgedrag laat littekens voor het leven achter en daarom wil Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer pesten strafbaar maken.

Pesten gebeurt met name in de schoolperiode. Vaak kan een gepest kind zich nauwelijks verweren en leerkrachten staan machteloos, omdat pesten niet altijd even zichtbaar is en ‘achter de schermen’ gebeurt. Jaarlijks worden zo’n 350.000 kinderen gepest, vaak zonder gevolgen voor de pester. Kalverboer hoopt nu eindelijk fundamenteel iets te doen aan pesten, door het strafbaar te maken.

‘Gevolgen pesten levensgroot’

„Misschien zijn pestprotocollen niet genoeg en moet je wel toe naar een strafbaarheidstelling van pesten. Dat is op zich nog steeds geen aanpak van het fenomeen, maar dan laat je wel zien hoe ernstig dit wangedrag is. Want de gevolgen van pesten zijn levensgroot”, zegt Kalverboer in een interview met het AD.

Pesten wordt volgens Kalverboer nog te vaak te veel onderschat. „’Daar word je hard van’, krijgt een slachtoffer dan te horen. Maar als je volwassenen spreekt die zoiets vreselijks hebben moeten ondergaan in hun jeugd, dragen zij de sporen ervan de rest van hun leven met zich mee.” Overigens komt pesten ook onder volwassenen voor. In 2017 stelde TNO dat ruim 1,2 miljoen volwassenen te maken kregen met discriminatie of pestgedrag op het werk.

Onderzoek pestgedrag

Niet alleen wil Kalverboer dat pesten strafbaar wordt, ze gaat ook meer onderzoek doen naar de oorzaken, impact en aanpak van pestgedrag. Daarom roept ze kinderen op om een vragenlijst in te vullen op de website van de kinderombudsvrouw. „Kinderen zijn helaas de ervaringsdeskundigen. Wij moeten hun mening en visie horen, want als ik met volwassenen spreek, hebben ze nogal eens de neiging om het probleem te onderschatten. Kinderen kunnen genadeloos blootleggen hoe zij, ondanks regels en protocollen, toch het slachtoffer zijn.”

Meer dan 750.000 mensen slachtoffer van online seksuele intimidatie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.