Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 28 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Teun van de Keuken vertelt bij Jinek over ‘oplichterij’ van onder meer de zusjes Lexmond

Teun van de Keuken schoof gisteravond aan tafel bij Jinek om te praten over edelstenen. Want tegenwoordig zweren sommigen bij de kracht en magie van de stenen. Voor het programma De Keuringsdienst van Waarde ging Van de Keuken op onderzoek uit. En niet elke steen is wat het lijkt.

Zelf gelooft Van de Keuken niet in de magie van edelstenen. Zo omschrijft hij zijn houding richting deze spirituele hobby als „licht sceptisch”. Edelstenen kennen daarentegen een enorme populariteit. Van de Keuken onderzocht voornamelijk de magische werking van de stenen.

Onderzoek Keuringsdienst van Waarde naar edelstenen

Zo komt ook het yoni ei op tafel. Zelf noemt de Keuringsdienst van Waarde-presentator het „een tampon van edelsteen”. Voor wie niet bekend is met de term ‘yoni’, dit is het vrouwelijke geslachtsdeel. Presentatrice Eva Jinek grapt dat Van de Keuken zelf het ei niet heeft kunnen testen. „We hebben gekeken wat er op de markt is en wat er wordt geclaimd”, zegt Van de Keuken.

Stenen die helpen bij faalangst, harmonie vinden of geluk. Van de Keuken woonde voor zijn onderzoek ook een cursus bij over edelstenen. Hij noemt zichzelf „een ongevoelige jongen”, aangezien hij zelf weinig spirituele ingeving ervoer.

Maar Van de Keuken ontdekte ook een markt waarin edelstenen vervalst worden. Edelstenen zijn namelijk duur. „We hebben dat laten onderzoeken. Driekwart van de onderzochte stenen bleek niet te zijn wat de verkopers pretendeerden.” Zo wordt er volgens hem behoorlijk gesjoemeld met stenen. Het bovengenoemde yoni-ei wordt soms vervangen door marmer. „Een aanrechtblad wat een beetje vochtig wordt, wordt poreus. Stel je voor dat je dat in je yoni hebt”, zegt Van de Keuken. Wat zorgt voor de nodige hilariteit in de studio.

https://twitter.com/anemoon22/status/1453592637693431812

Ook Lexmond-zusjes ter sprake bij Jinek

In fabrieken in China maakt men ‘edelstenen’ van marmer, plastic of glas. Ook influencers en BN’ers geloven in de kracht van edelstenen. Ook de zusjes Lieke en Jetteke van Lexmond zijn vaker in het nieuws open over hun spirituele voorkeur.

Van de Keuken sprak Lieke van Lexmond voor het programma. Zij verkoopt onder meer edelstenen en uit het onderzoek van De Keuringsdienst van Waarde bleek dat ook in haar assortiment stenen van ander materiaal gemaakt zijn. In een reactie aan Jinek laat Van Lexmond dat ze is „opgelicht door een leverancier. We hebben contact opgenomen met de kopers en het aankoopbedrag teruggestort.” De Lexmond-zusjes lieten een controle uitvoeren en bieden alleen nog stenen aan waarvan de „kwaliteit gewaarborgd is”.

https://twitter.com/BoonAdriana/status/1453586090342993921

De uitzending van de Keuringsdienst van Waarde is vanavond om 20:25 te zien op NPO3. 

Wil je de hele uitzending van Jinek bekijken? De aflevering van gisteravond vind je hier.

Boerderij van Dorst sluit af met Stefano Keizers: ‘Zou geen relatie aangaan met mezelf’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.