Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 28 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Land kleurt rood, OMT bijeen, mogelijke coronamaatregelen sijpelen al door

Het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over het coronabeleid, komt vandaag bij elkaar om te bespreken of er weer (extra) coronamaatregelen in Nederland moeten komen. Terwijl ons land op de Europese kaart in snel tempo donkerrood kleurt, heeft De Telegraaf in Den Haag gehoord over welke coronamaatregelen wordt nagedacht.

Grote vraag: gaan Nederlanders er zich massaal aan houden nu de samenleving de afgelopen tijd is ‘opengegooid’?

Mondkapjes dragen in winkels en op stations en perrons. De terugkeer van de anderhalvemeter-samenleving. Alleen vaste zitplaatsen in cafés en restaurants in plaatsen met veel besmettingen. Een (dringend) advies om thuis te werken als dat mogelijk is. Je coronapas met QR-code tonen op het werk en in het hoger onderwijs. Dat zijn volgens De Telegraaf coronamaatregelen die het OMT vandaag op tafel krijgt en bespreekt. Als er eenmaal gelekt wordt in Den Haag, is er weinig dat niet klopt, hebben we de afgelopen anderhalf jaar gezien.

Coronamaatregelen wegens te veel besmettingen

De leden van het OMT praten over coronamaatregelen om de nieuwe golf coronabesmettingen te stoppen. Het aantal positieve tests loopt de laatste weken snel op. Begin oktober waren er gemiddeld zo’n 1600 positieve tests per dag, momenteel ligt het gemiddelde boven de 5500 nieuwe gevallen per 24 uur. Ook het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen stijgt snel.

Na het overleg stuurt het OMT een advies naar minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Hij moet komende dinsdag besluiten hoe de coronacrisis wordt aangepakt. Dan is er ook weer een persconferentie. Na die persconferentie stuurt De Jonge een brief over de coronamaatregelen naar de Tweede Kamer en wordt het OMT-advies openbaar. Dan zal ook duidelijk zijn of iedereen in Nederland zich aan de maatregelen moet houden. Hugo de Jonge en collega’s zitten al meerdere dagen met een dilemma: moet je mensen die gevaccineerd zijn ontzien? En juist maatregelen voor niet-gevaccineerden opleggen? Dat laatste brengt veel discussie teweeg en lijkt ook een moeilijk verhaal. En wie gaat zich nog aan maatregelen houden, nu het land ‘open’ is geweest?

Dat alleen gevaccineerden en mensen die van corona genazen bijvoorbeeld een café binnen mogen gaan, lijkt het voorlopig niet te halen. In andere landen geldt de negatieve coronatest al niet meer.

rutte, persconferentie, 1,5 meter, anderhalve meter, maatregelen, mondkapje, ov
Mark Rutte tijdens een van de coronapersconferenties, met mondkapje. Foto: ANP / Koen van Weel

‘Voer bestaande coronamaatregelen beter uit’

Arts-microbioloog Marc Bonten, die in het OMT zit, zei eerder deze week in Nieuwsuur dat de commissie vooral zal adviseren om bestaande maatregelen beter uit te voeren. Zo laat de controle op QR-codes, die aantonen of iemand gevaccineerd, genezen of getest is, volgens hem te wensen over. Enkele leden van het OMT, zo bleek gisteren, zien geen heil in aparte coronamaatregelen voor ongevaccineerden.

België gaat Nederland al voor met het invoeren van maatregelen (per zondag). Al gaat het bij de zuiderburen onder meer om het tonen van de coronapas in de horeca, wat wij al enige tijd kennen. Wel keert het mondkapje in België voor drie maanden terug: op openbare plekken (binnen) en dus ook in alle winkels.

Nederland kleurt helemaal rood

Alle twaalf provincies staan vanaf vandaag op rood op de kaart van coronagevallen in Europa. Dat is het op een na hoogste waarschuwingsniveau. De laatste vier provincies die nog oranje waren – Noord-Holland, Noord-Brabant, Groningen en Drenthe – gaan ook omhoog. Dat komt door het snel oplopende aantal positieve tests.

Limburg heeft Utrecht weer afgelost als de grootste brandhaard van het land. In de provincie zijn in de afgelopen twee weken meer dan 5300 inwoners positief getest. Omgerekend komt dat neer op 479 positieve tests op elke 100.000 Limburgers. Dat is 77 procent meer dan bij de kaart van vorige week.

Het ECDC, de Europese tegenhanger van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), publiceert de coronakaart elke donderdag.

Gesjoemel met QR-codes: ‘Een code op naam van Adolf Hitler’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.