Judith Tielemans
Judith Tielemans Films & series 28 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Scholen verbieden squid game-kostuums met Halloween door gewelddadige boodschap

Diverse scholen in New York hebben kinderen verboden om met Halloween verkleed te gaan in kostuums gebaseerd op de Koreaanse serie Squid Game. Volgens CBS News zijn er zeker drie scholen die het verbod hebben afgekondigd vanwege de vermeende gewelddadige boodschap die de serie zou uitdragen.

„Het zou ongepast zijn voor leerlingen om een kostuum te dragen dat verbonden is met een gewelddadige boodschap”, stelt een van de scholen in een verklaring. In Squid Game krijgen mensen met schulden de kans om veel geld te verdienen, door op leven en dood mee te doen aan kinderspelletjes.

Volgens Ierse media zouden er ook scholen in Dublin zijn die de kostuums hebben verboden. Op onder meer Amazon doen de pakken uit de serie het in aanloop naar Halloween heel goed. Online wordt veelvuldig de oproep gedeeld aan mensen die wel deze Koreaanse kostuums gaan dragen om ze niet te combineren met karikaturale Aziatische uiterlijke eigenschappen of ‘grappig’ bedoelde accenten.

Squide game niet meer gewelddadig dan westerse series

Overigens zijn veel experts het niet eens met de stelling dat Squid Game op welke manier dan ook geweld zou verheerlijken of uitlokken. Korea-expert Remco Breuker wees er onlangs in Op1 op dat veel westerse series minstens net zoveel geweld tonen. Hij waarschuwde ook dat ‘de Aziatische cultuur’ niet bestaat, omdat het werelddeel uit tientallen landen en honderden volken bestaat.

De serie is de grootste Netflix-hit in tijden. Niet alleen in Zuid-Korea, maar wereldwijd. Zo staat de serie in Nederland ook in de top 10 best bekeken films en series en internationaal is de obscure horrorserie op weg de best bekeken original ooit te worden.

Netflix aangeklaagd door Zuid-Koreaanse internetprovider

Aangezien de Netflixserie zoveel gestreamd wordt, moet de Zuid-Koreaanse internetprovider SK Broadband 1,2 biljoen bits per seconde draaien. Dat levert hoge kosten op door het toegenomen netwerkverkeer en onderhoudswerkzaamheden. Om die reden vindt de internetprovider dat Netflix moet meebetalen aan de extra kosten die de serie Squid Game met zich meebrengt. De rechter heeft de Zuid-Koreaanse internetprovider inmiddels dan ook gelijk gegeven. Netflix werkt op dit moment met een team advocaten aan een oplossing, om te voorkomen dat gebruikers benadeeld worden.

Gelukkig voor de Engelstalige kinderen liggen er nog genoeg andere kostuumideeën op tafel. Wat dacht je van een onthoofd kind, of een millennial verkleed als millennial?

Teun van de Keuken vertelt bij Jinek over ‘oplichterij’ van onder meer de zusjes Lexmond

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.