Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 28 sep 2021

Rutte zit in zijn maag met Mona Keijzer: ‘Verschrikkelijk wat er is gebeurd’

Mark Rutte baalt van het ontslag van staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken. De demissionaire premier zit er mee in zijn maag, maar kon niet anders. „Ik vind het verschrikkelijk hoe het allemaal gelopen is.”

Dat zei Rutte vanmiddag tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer. Daarin moet hij tekst en uitleg geven over de kwestie Mona Keijzer.

Rutte moest wel, stelt hij ook

CDA’er Mona Keijzer werd zaterdag ontslagen nadat zij in een interview met De Telegraaf afstand had genomen van het coronabeleid van het kabinet. Rutte kon niet anders, zegt hij zelf. Er is volgens hem best ruimte om het in het openbaar te hebben over „kleurschakeringen” in de discussies binnen het kabinet. „Maar dit ging echt veel verder.” Het was volgens de premier „niet mogelijk om op die manier met haar in het kabinet door te gaan”.

Mona Keijzer legde op Twitter gisteren een uitgebreide verklaring af. De Volendamse geeft haar Tweede Kamerzetel op en verlaat per direct de landelijke politiek.

Interview Mona Keijzer op dag van de coronapas

Rutte wijst erop dat over de bredere toepassing van het coronatoegangsbewijs, waar Keijzer zich tegen uitsprak, al „lange debatten” zijn gevoerd. De maatregel komt er op advies van het Outbreak Management Team en kan rekenen op steun van een Kamermeerderheid. Bovendien verscheen het interview met Keijzer op de dag dat de coronapas werd ingevoerd als toegangsbewijs in de horeca, bij evenementen en andere activiteiten. Het interview ondermijnde volgens de premier het draagvlak van de maatregel.

Geert Wilders (PVV) vond er vanmiddag het zijne van.

Volgens Rutte heeft hij ook niet in strijd gehandeld met het reglement van de ministerraad. Het is in overeenstemming met de „gevoelens van de ministerraad” door het overleg met de drie vicepremiers en de minister van Economische Zaken over de zaak, aldus de minister-president. „Dat is vergelijkbaar met de benoeming van bewindslieden. Als zij worden benoemd doen we dat ook niet in een besluit van de ministerraad als geheel.”

Sluiting Utrechts restaurant Waku Waku: regels zijn regels of discriminatie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Rutte zit in zijn maag met Mona Keijzer: ‘Verschrikkelijk wat er is gebeurd’
Sluiten