Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 12 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Roethof in Op1 over zaak Derk Wiersum: ‘Als het nou een vuilnisman was?’

Advocaat Gerald Roethof schoof gisteravond in Op1 aan om te praten over de veroordeling in de zaak Derk Wiersum. Roethof sprak op zijn kenmerkende manier weer luid en duidelijk. Dat valt doorgaans niet bij alle kijkers van de talkshow in goede aarde. Ook nu niet, toen het ging over de hoogte van de opgelegde straf.

De twee verdachten van de moord op advocaat Derk Wiersum werden gistermiddag veroordeeld tot een gevangenisstraf van dertig jaar. Gerald Roethoef staat een van hen bij, Moreno B., bij. Zijn 44-jarige collega werd op 18 september 2019 doodgeschoten bij zijn woning in Amsterdam-Buitenveldert. De twee veroordeelden hebben zich volgens de rechtbank schuldig gemaakt aan een brute huurmoord. Die heeft in de samenleving tot „grote verontwaardiging en onrust” geleid.

Roethof in Op1 over de straf na de moord op Derk Wiersum

Hugo Logtenberg zette in het gesprek met Gerald Roethof in: „Een verzwarend element was hier dat de heer Wiersum een dienaar van de rechtsstaat was.” De advocaat knikte: „Hm hm.” Logtenberg: „Dat moet u als advocaat aanspreken toch?”

Roethof nam het interview gelijk in eigen hand, iets wat hij standaard doet. Hij heeft in zijn hoofd wat hij ter tafel wil brengen en doet dat ook: „Ik wil beginnen te zeggen dat dit delict natuurlijk een vreselijk delict is. Laat dat duidelijk zijn. Ik zeg altijd dat we in rechtszalen in Nederland emoties toch altijd eventjes binnen een bepaalde afstand dienen te houden. Het element dienaar van de rechtsstaat klinkt op het eerste gezicht goed in de oren, begrijpelijk. Maar als ik ‘s morgens opsta en naar een zitting toe rijd, dan zie ik al die vuilnismannen mijn stad schoonmaken. Door hen ziet Amsterdam er prachtig en schoon uit. Als een vuilnisman in Nederland vermoord zou worden, dan zie ik niet terug dat hij Nederland helpt zo mooi te houden. Mijn standpunt is: is het leven van de één meer waard dan van een ander?”

Roethof vindt zaak super ernstig, niet ontwrichtend

Mede-presentatrice van Op1 Natasja Gibbs sprong bij: „Meneer Roethof, bent u het dan niet eens met de uitspraak van de rechter dat hij zegt dat hier sprake was van een verzwarende situatie?” Roethof: „Ik ben het met de rechter eens als hij zegt: dit is zeer ernstig. Iemand zijn leven is ontnomen, super ernstig.” Gibbs: „Maar het heeft de samenleving ontwricht hè?” De advocaat: „Het ontwrichtende was dat hier sprake was van een huurmoord in opdracht van, volgens justitie, een grote boef (Ridouan Taghi, red.). Maar dat is in deze zaak niet gebleken.” De presentatrice: „U bent het dus niet eens met de uitspraak van de rechter?” Roethof: „Geen levenslange gevangenisstraf voor een enkelvoudig levensdelict, vond ik een terecht punt. De manier waarop bewijs vergaard is, een technisch verhaal, vind ik onrechtmatig.” Gibbs: „Maar dertig jaar voor uw cliënt?” Roethof: „Mijn cliënt heeft één ding gezegd: ‘Ik ben onschuldig.’ Als je onschuldig bent en je krijgt dertig jaar, dan kun je het daar nooit mee eens zijn natuurlijk.” Of Roethof en zijn cliënt in hoger beroep gaan, moeten zij nog bespreken.

Veel reacties op advocaat na woorden in Op1

Gerald Roethof is een man van duidelijke taal en stellige meningen. Dat wordt soms gewaardeerd, vaak ook niet. Zijn optreden in Op1 gisteravond deed op Twitter weer veel stof opwaaien. Een kijker was geroerd door de vergelijking met een vuilnisman: „Naar aanleiding van de uitzending van gisteravond, ontroerde me dat mr. Roethof een vuilnisman en een advocaat gelijk acht. Het antwoord van de interviewer verbaasde mij doordat hij verbaasd was. Elitair! Er is echter voor mij een verschil, een advocaat is kwetsbaarder door zijn vak.” Een ander kan Roethof sowieso niet meer zien: „Weer dit sujet. Haal in hemelsnaam van de televisie. Bespaar ons aub zijn nauwelijks verstaanbare stuitende onzin!” Hier zie je een overzichtje van andere reacties.

https://twitter.com/StefanTetelepta/status/1447690348864622592

https://twitter.com/TiemenJan/status/1447686421637120003

https://twitter.com/Hermannus/status/1447671628184363014

Kabinet bijeen over hoge prijs gas, compensatie energierekening?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.