Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 12 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Kabinet bijeen over hoge prijs gas, compensatie energierekening?

Het kabinet overlegt vandaag over de hoge prijs van het gas en de daardoor stijgende energierekening die ons te wachten staat. De meest betrokken bewindslieden zetten op een rijtje op welke manier huishoudens daarvoor gecompenseerd kunnen worden.

Een definitief besluit over een lagere energierekening valt waarschijnlijk pas vrijdag in de ministerraad. Duidelijk is dat er ‘moet worden ingegrepen’.

Energierekening door prijs gas tientallen euro’s omhoog

Door de stijgende gasprijzen dreigt komende winter de energierekening van veel huishoudens met vele tientallen euro’s per maand omhoog te gaan. Op aandringen van de Tweede Kamer beloofde demissionair minister Wopke Hoekstra (Financiën) vorige week bij de Algemene Financiële Beschouwingen maatregelen te nemen om het leed te verzachten.

Vooral gezinnen met de laagste inkomens zijn kwetsbaar. Zij wonen vaak in slecht geïsoleerde huurwoningen en kunnen zelf weinig doen om hun verbruik te matigen. Maar Hoekstra benadrukte afgelopen week dat ook mensen met een modaal inkomen al snel in problemen kunnen komen. Dit als de vaste lasten onverwacht stijgen.

Gas energierekening prijsvergelijkingssites
Wordt de energierekening veel hoger door de gasprijs? Foto: Getty Images

Het versneld isoleren van woningen zou een manier kunnen zijn om de stijging van de energierekening te temperen. Maar ook belastingmaatregelen zullen hoogstwaarschijnlijk op tafel liggen. Een flink deel van de gas- en stroomrekening bestaat namelijk uit belastingen.

Energieleverancier kan prijs op 1 januari aanpassen

Het kabinet wil deze week precies in kaart brengen wat de stijgende gasprijzen betekenen voor huishoudens. Energieleveranciers hebben twee keer per jaar de kans om hun variabele prijzen aan te passen: op 1 juli en 1 januari. Omdat de gasprijzen de laatste weken enorm oplopen, vrezen Kamerleden dat de kosten voor veel huishoudens vanaf 1 januari explosief zullen stijgen.

Volgens minister Hoekstra is het nog niet zo simpel „om een echt goed doordachte oplossing te vinden”. Hij ging hierover in gesprek met minister Stef Blok (Economische Zaken) en staatssecretaris Dilan Yesilgöz (Klimaat). Hoekstra wil kijken „in hoeverre voorraden een oplossing zijn”. Het kabinet gaf vorige week aan dat de hoge prijs van het gas nog geen reden is om meer uit Groningen te halen.

Britse corona-aanpak volledig gekraakt: Meer doden gevallen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kabinet bijeen over hoge prijs gas, compensatie energierekening?
Sluiten