Meike van Zandvoort
Meike van Zandvoort Televisie 7 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Kijkers ontroerd door heftige situatie Steenrijk, Straatarm

In Steenrijk, Straatarm ruilen twee gezinnen voor een week van budget, huis en dagelijks leven. Dat concept kennen we intussen wel, en de afleveringen zijn vaak erg aangrijpend, maar de uitzending van gisteren zorgde al helemaal voor waterige ogen bij kijkers.

De 52-jarige Mireille en haar 12-jarige dochter Amerentia gaan voor een week van een kleine benedenwoning in Gorichem, naar een luxe penthouse in Maastricht. Het doet veel met Mireille om haar dochter deze kant van het leven te laten zien en „niet alleen armoede en ziek zijn”. Mireille lijdt namelijk aan leukemie en verwacht dat ze nog maar een jaar of vijf te leven heeft. En er is niemand die Amerentia op kan vangen wanneer het zover is.

Emotioneel door Steenrijk, Straatarm

Het gezin ruilt voor een week met het leven van Ruud en Steven, die wonen in een penthouse van ruim driehonderd vierkante meter aan het Vrijthof in Maastricht. Voor Mireille is het lastig om te ervaren hoe het is om een rijk leven te leiden. Normaal leeft ze met haar dochter van zeventig euro per week. „Je gaat je dan wel even afvragen: ‘Wat heb ik allemaal verkeerd gedaan in het leven?’”, zegt de moeder.

Als Mireille en Amerentia naar de kapper van Ruud en Steven gaan, wordt het voor Mireille even te veel. „Het is niet te bevatten voor ons, maar het is ook confronterend, dat ik je dingen kan laten zien die ook gebeuren in het leven, en niet alleen armoede en ziek zijn”, zegt ze tegen Amerentia, die al lang eens naar de kapper wilde. Het was haar droom om blonde krullen te hebben.

Dat dit nu dan eindelijk kon, zorgde voor een emotionele Mireille. „Ik huil omdat je nu iets krijgt wat je al heel lang wilt, en wat mama je niet kan geven.” Als Amerentia na de knipbeurt naar zichzelf in de spiegel kijkt, raak het haar ook: „Arme mensen mogen ook mooi zijn”, zegt het meisje.

Twitter ontroerd door Mireille en Amerentia

Op Twitter laten kijkers weten hoe geraakt ze zijn door de aflevering van Steenrijk, Straatarm met de moeder en dochter. Vele noemen het „een van de mooiste afleveringen”.

Sommigen twitteraars vragen ook naar manieren om de moeder en haar dochter te helpen. Daarbij verwijst iemand ook naar de crowdfunding voor het Utrechtse restaurant Waku Waku, waar vorige week meer dan 250.000 euro is opgehaald.

https://twitter.com/Reauman88/status/1445830176206696450

Het lijkt er ook op dat Mireille speciaal voor de uitzending een twitteraccount heeft aangemaakt, want gisteravond plaatste ze haar eerste tweet om de kijkers te bedanken voor de lieve reacties.

https://twitter.com/Mireill29627488/status/1445879341427019778

Sergio Vyent en zijn ‘turbulente jeugd’ maken indruk in Boerderij van Dorst: ‘Op m’n elfde liep ik weg’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.