Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 25 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Rutte III behaalde de afgelopen jaren dit treurige record

In de jaren dat kabinet-Rutte III actief is, heeft het een treurig record behaald, zo blijkt nu. Nooit eerder kreeg een kabinet zoveel moties van wantrouwen en afkeuring aan de broek.

Hoogleraren denken dat dit mogelijk ligt aan de Tweede Kamer. Zwaaien zij niet te snel met de politieke gele of rode kaart?

36 moties van wantrouwen

Maar liefst 36 moties van wantrouwen kreeg Rutte III aan de broek. En er zijn 15 moties van afkeuring ingediend tegen dit kabinet. Het vorige wantrouwen-record was van Rutte II. Dat blijkt volgens De Telegraaf uit cijfers van het Parlementair Documentatie Centrum die vandaag bekend worden gemaakt.

Volgens Bert van der Braak, hoogleraar politicologie, grijpt de Kamer steeds makkelijker naar het zwaarste politieke instrument. Maar of dat het aanzien van de Kamer goed doet? „De signaalwerking is helemaal verdwenen”, zegt hij over de motie van wantrouwen. Volgens hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen is het middel „meer een profileringsinstrument van de oppositie” geworden.

Het kabinet Rutte III is niet vies van een recordje. Na het ontslag van staatssecretaris Mona Keijzer – omdat ze kritisch was op de coronapas – sleepte het namelijk ook een record in de wacht. Toen ging het om het aantal ontslagen of opgestapte bewindslieden. Dat zijn er nu 11, één meer dan het vorige record. Lubbers III was de vorige recordhouder.

Ook record voor Rutte IV?

Er is nog geen kabinet-Rutte IV, maar juist dat is hetgeen wat dat kabinet aan een record moet ‘helpen’. Rutte IV stevent namelijk af op de langste formatie ooit. Rutte III, het vorige kabinet, deed 225 dagen over de formatie. Voor Rutte IV staat de teller nu al op 221 dagen.

Vorige week bleef het veelal stil rondom de formatie. De onderhandelaars van VVD, D66, CDA en ChristenUnie zaten niet allemaal meer aan dezelfde tafel, maar spraken in kleinere groepen over deelonderwerpen. Wat er precies is besproken, willen ingewijden niet zeggen. Wel is volgens een bron „de sfeer goed”. De partijen gaven eerder al aan „radiostilte” in acht te nemen, om zo het formatieproces niet te verstoren.

Alhoewel de formatie volgens informateur Wouter Koolmees (D66) in een „verdiepende fase” is gekomen, is er nog wel „heel veel werk” te doen.

Moddergat heet nu Blabberpoepert. Maar dat is niet de enige gekke plaatsnaam in Nederland

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Rutte III behaalde de afgelopen jaren dit treurige record
Sluiten