Redactie Metro
Redactie Metro Televisie 27 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Politie Curaçao boos over documentaire Ewout Genemans over ‘duistere kant van eiland’

De politie van Curaçao is niet blij met de documentaire van Ewout Genemans. De programmamaker dook voor zijn nieuwste aflevering De Criminele Kant Van Paradijselijk Curaçao in de duistere uithoeken van het eiland. De beelden zijn volgens de Curaçaose politie „teleurstellend” en zij bekeken deze „met afkeuring” .

Afgelopen maandag verscheen de nieuwe aflevering van de docu-reeks Ewout op televisie. Eerder onderzocht de documentairemaker ook al de louche branche voor cosmetische ingrepen in Turkije. In de aflevering van maandag speelt het tropische Curaçao de hoofdrol.

 

Inkijkje in aanpak Politie Curaçao

Een tropisch paradijs voor toeristen? Dat niet alleen. Curaçao blijkt een geschikt doorvoereiland voor drugs uit Zuid-Amerika naar Europa. Ook wapenbezit en criminaliteit zijn een probleem op op het eiland. In de uitzending loopt Genemans mee met het Korps Politie Curaçao (KPC), dat in actie komt bij serieuze incidenten. Hij krijgt een inkijkje in hun dagelijkse werkzaamheden. Van aanhoudingen en invallen tot achtervolgingen.

Nederlandse toeristen blijken niet vies van drugs op het eiland voor een avondje uit. De regels zijn een stuk minder streng en zelfs met drank op achter het stuur stappen is geen probleem. De dealers lopen voor de beachclubs en brengen gemakkelijk drugs af en aan.

Valse voorwendselen van Ewout Genemans

Maar de politie van het eiland beschuldigt Genemans ervan dat de documentaire onder valse voorwendselen is gemaakt. De programmamaker beloofde hen om de beelden vooraf aan de politie te tonen. Maar dat liet de presentator achterwege, blijkt. De politie onderzoekt of zij juridische stappen nemen tegen Genemans.

Wat die valse voorwendselen waren? Volgens de Curaçaose politie werd in mei dit jaar lokale pers geweerd bij een inval op het eiland. Wel mochten documentairemakers aanwezig zijn die destijds filmden in opdracht van de Koninklijke Marechaussee. De film zou gaan over de bestrijding van criminaliteit. Deze filmmaker bleek Genemans te zijn.

Documentaire over duistere kant

Curaçaose journalisten en fotografen mochten niet bij de inval zijn. Genemans kreeg wel de ruimte om beelden te maken, wat leidde tot onvrede bij de lokale pers. De politie handelde, naar eigen zeggen, in opdracht van de marechaussee.

De uitzending van afgelopen maandag leidt toch verbazing bij de politie. Genemans staat nog steeds achter zijn beslissing om een documentaire te maken over de duistere kant van het eiland. Ook omdat zoveel Nederlandse toeristen hier niet vanaf weten.

Veel kijkers Hello Goodbye: ‘Nog mooier nu reizen niet vanzelfsprekend is’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.