Redactie Metro
Redactie Metro Televisie 17 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Pieter Omtzigt kwetsbaar bij Nieuwsuur-interview na burn-out: ‘Ik ben moe’

Politicus Pieter Omtzigt verscheen gisteravond in Nieuwsuur voor een groot interview. Het eerste grote interview sinds zijn burn-out. En de naweeën van die burn-out waren ook daar te zien. Omtzigt wreef aan het eind in z’n oog en was, naar eigen zeggen, zeer vermoeid.

De naam Pieter Omtzigt is de afgelopen tijd veel in het nieuws verschenen. De oud-CDA’er maakte zich in de politiek hard voor de slachtoffers van de toeslagenaffaire en werd bekend vanwege het ‘functie elders’-schandaal. Omtzigt nam een maandenlange pauze van zijn werk vanwege een opgelopen burn-out. Inmiddels is hij, na zestien weken, weer terug in Den Haag en voert hij een eigen eenmansfractie onder de naam Lid Omtzigt.

https://twitter.com/Nieuwsuur/status/1438596419032657922

Pieter Omtzigt kwetsbaar over burn-out bij Nieuwsuur

Zijn interview met presentatrice Mariëlle Tweebeeke werd door 542.000 kijkers bekeken. In het gesprek vertelt hij over zijn terugkeer, de kabinetsformatie, zijn wantrouwen in de politiek en zijn burn-out. „Ik ben niet optimistischer geworden over de Nederlandse politiek toen ik op de bank zat”, vertelt hij. Maar opvallend in het gesprek was dat de gevolgen van zijn burn-out nog steeds zichtbaar waren. Hij benadrukt dat zijn eenmansfractie een bewuste keuze is voor een „rustig begin”.

De burn-out komt ter sprake. Presentatrice Tweebeeke vraagt hoe de politicus een burn-out voorkomt. Naast dat Omtzigt meer is gaan sporten en tijd aan zichzelf besteedt, moet hij oppassen. Hij vertelt dat hij destijds werkweken van tachtig uur maakte. „Tot 02.00 uur ‘s nachts vergaderen en dan de volgende ochtend weer vroeg op, dat werkt niet. Daar ga ik niet meer aan meedoen”, vertelt Omtzigt.

https://twitter.com/JelteSondij/status/1438593485104459777

Kijkers onder de indruk van interview Omtzigt

De presentatrice vraagt verder over de „wapening tegen eenzelfde patroon”. De politicus vertelt over zijn aanpak en dat hij meer wil samenwerken met andere partijen. Maar wrijft dan in zijn oog. „Wacht even, sorry”, reageert hij. „Ik ben moe”, zegt hij daarna. „Nog eentje en dan zijn we klaar. Ik snap het”, antwoordt Tweebeeke. „Dat is wel het probleem nog, dat moet ik wel eerlijk zeggen”, vertelt Omtzigt.

Uiteindelijk benadrukt hij dat hij niet meer dan vijftig uur per week kan werken. „Niet meer die gekkigheid en ook maar eens wat vaker thuis zijn.” Op Twitter blijken veel kijkers onder de indruk van Omtzigt, die zich klaarblijkelijk ook van z’n kwetsbare kant durft te laten zien. Sommigen maken zich wel zorgen over zijn mentale gesteldheid.

https://twitter.com/Roovers410/status/1438593560648069120

https://twitter.com/EelcoHoecke/status/1438592212208660483

https://twitter.com/LithNoortje/status/1438592506426445825

Wil je de hele uitzending van Nieuwsuur bekijken? De aflevering van gisteravond vind je hier.

Rutte: ‘Ik heb Kaag gevraagd om aan te blijven als minister’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.