Marijn van den Berge
Marijn van den Berge Opvallend 17 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Nederlanders blijven het langst, maar krimpen wel: dit is hoe het komt

Al decennialang zijn wij Nederlanders het langste volk ter wereld. Dat blijkt uit statistieken van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Wel zijn we aan het krimpen, blijkt uit hetzelfde onderzoek. Maar we hoeven nog niet bang te zijn om onze koppositie omtrent lengte kwijt te raken.

Een korte uitleg over waarom we krimpen.

Langste volk ter wereld

Mannen die in 1980 werden geboren, waren gemiddeld 183,9 centimeter lang. Dat is 8,3 centimeter langer dan de mannen uit 1930. Vrouwen waren in 1980 gemiddeld 170,7 centimeter lang. Dat maakte de Nederlanders de reuzen van de wereld. Maar maakt het ons ook machtig? 

Inmiddels is de groei gestopt. De gemiddelde lengte liep iets achteruit en de generatie die geboren is in 2001, is aanzienlijk kleiner. Mannen uit 2001 zijn gemiddeld 1 centimeter kleiner, vrouwen uit dat bouwjaar krompen liefst 1,4 centimeter ten opzichte van de vrouwen uit 1980. Wel zijn mannen gemiddeld nog steeds 183,8 centimeter lang en vrouwen 170,4 centimeter: het langst van de hele wereld.

Krimp in lengte

De gemiddelde krimp van de bevolking heeft meerdere redenen. Eén van de redenen is dat er veel immigranten zijn, die gemiddeld kleiner zijn dan de geboren Nederlanders. Toch liep ook de gemiddelde groei van Nederlanders zonder immigratieachtergrond terug. Dat zou mogelijk kunnen komen door de levensstijl.

Gert Stulp, onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen, zegt bij de Volkskrant dat eetgewoontes een rol spelen. „In bijvoorbeeld de Verenigde Staten vlakt de groei af en krimpen vrouwen iets. Mogelijk komt dat doordat mensen slechter zijn gaan eten: minder gevarieerd, meer vettigheid. Dat zou hier in Nederland ook een rol kunnen spelen.”

Koploper

We kunnen in het buitenland gelukkig wel blijven pronken met onze lengte. Niet alleen zijn veel andere landen ook onderhevig aan krimp, onze naaste belagers IJslanders, Denen en Polen moeten nog even doorgroeien voor ze onze hoogtes bereiken. Ook is nog steeds een op de vijf Nederlandse mannen langer dan 1,90 meter.

Lengte en macht: ‘Lange mensen hebben meer kans op succes’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.