Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Televisie 21 sep 2021

Cabaretier Richard Kemper houdt bij Op1 pleidooi voor coronapas: ‘Ik word collaborateur genoemd’

Cabaretier Richard Kemper is, in tegenstelling tot veel andere mensen, juist blij met de coronapas. Vanaf aanstaande zaterdag moet je je CoronaCheck-app laten zien bij elk horecabezoek en onder meer als je naar het theater moet. Dat komt voor hem goed uit, want dan kunnen mensen weer veilig naar zijn shows. Dat schreef hij in een column, en gelijk ontstond er veel ophef. Zo noemden mensen hem „een collaborateur”. In Op1 vertelt hij waarom hij blij is met de coronapas.

In zijn column, die verscheen in De Limburgerbeschrijft Kemper dat enkele mensen die kaartjes hadden voor Veldhuis & Kemper via Twitter lieten weten dat ze hun kaartjes in wilden leveren. Daar haakten weer andere mensen op in, die zeiden dat je een collaborateur bent als je meewerkt aan de coronapas. En niet alleen als je ‘m laat zien, maar zelfs als je optreedt.

Cabaretier Richard Kemper houdt bij Op1 pleidooi voor coronapas

Kemper is, naar eigen zeggen, niet „heel blij” met de coronapas, maar hij is blij dat theaterbezoeken weer mogelijk zijn. „Ik wou liever dat het niet nodig is, maar het is wel nodig.” Op dit moment speelt Kemper volop shows, maar dan wel op 75 procent van de capaciteit. „We hebben ook shows gespeeld waar mensen afstand moesten houden, maar dat werkt een stuk minder. Het is heerlijk om weer te kunnen spelen.”

Wat voor Kemper vooral raar was, vertelt hij bij Op1, is de kritiek op het überhaupt optreden. „We hebben lovers en haters, er zijn mensen die Veldhuis & Kemper leuk vinden, en mensen die het niet leuk vinden. Maar we hebben nog nooit kritiek gehad op het feit dat we überhaupt optraden.” En toen besloot hij in een column te vertellen waarom ze meewerken aan de coronapas.

‘Doe er alles aan om ons publiek zo veilig mogelijk te houden’

Naast dat de coronapas een door de overheid ingestelde regel is (of wordt), heeft Kemper namelijk ook een persoonlijke reden voor het steunen van het coronatoegangsbewijs. „Begin maart 2020″, vertelt Kemper, „deden we een try-out in Elst, in een heel klein theatertje. We wisten nog nauwelijks wat corona was, maar een week later stond er een heel groot artikel in dagblad De Gelderlander dat van de honderd bezoekers bij ons, vijftien een besmetting hadden opgelopen. Er stond ook bij dat toen al twee bezoekers overleden waren.” Wel plaatst Kemper hier een kanttekening bij, het kan namelijk ook zo zijn dat die mensen ook zonder besmetting overleden zouden zijn.

„Dat is al anderhalf jaar een ongelooflijk rot gevoel”, gaat de cabaretier verder. „Die mensen gingen naar onze voorstelling, ze gingen naar buiten om te lachen en plezier te hebben, maar ik loop daar al anderhalf jaar mee rond. Ik vind het niet meer dan logisch dat ik als gastheer er alles aan doe om ons publiek zo veilig mogelijk te houden. Volgens mij zijn de meeste wetenschappers het er over eens dat een zaal met geteste, gevaccineerde of herstelde bezoekers gewoon veilig is.”

Wil je de gehele uitzending van Op1 terugkijken? Dat doe je hier.

Doutzen Kroes breekt stilte op social media: ‘Ik laat me niet dwingen tot vaccinatie’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Cabaretier Richard Kemper houdt bij Op1 pleidooi voor coronapas: ‘Ik word collaborateur genoemd’
Sluiten