Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 16 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Coronapas in het vooruitzicht heeft effect: aantal vaccinatieafspraken wederom verdubbeld

Hoewel ook na invoering van de coronapas mensen vrij zijn om te kiezen of ze zich wel of niet laten vaccineren, lijkt het vooruitzicht op testen toch een laatste zetje te zijn voor mensen om toch het vaccin te halen. Uit cijfers van de GGD blijkt dat het aantal vaccinatieafspraken de afgelopen dagen exponentieel is gestegen.

Deze stijging draagt bij aan de discussie rondom de omstreden coronapas.

Aanzienlijke stijging in vaccinatieafspraken

De afgelopen weken daalde het aantal prikafspraken aanzienlijk. Waar er voorheen 600.000 mensen per week gevaccineerd werden, waren dat er vorige week een stuk minder: 127.000. Dat is niet vreemd: de meeste mensen die de prik wilden halen, hebben hem inmiddels gehaald. Dit is ook terug te zien aan de hoge vaccinatiegraad in Nederland. Het lijkt er echter op dat mensen die eerst over het vaccin twijfelden tóch over de streep zijn getrokken door de aankondiging van de coronapas tijdens de persconferentie afgelopen dinsdag. Vorige week was het gemiddeld aantal afspraken voor een vaccin 8000 per dag. Maandag steeg dit aantal naar 13.000, en dinsdag en gisteren zelfs boven de 15.000.

De duidelijke stijging in het aantal prikafspraken draagt bij aan de discussie rondom de omstreden coronapas. Tegenstanders menen dat de pas een verkapte vorm van vaccinatiedwang is, omdat de nadelen van het constant testen volgens veel mensen te groot zijn, voelen zij zich gedwongen om zich te laten vaccineren. Het Ministerie heeft vooralsnog niet gereageerd op de grote stijging in het aantal testafspraken.

Verkeerde corona-app gedownload

Wel liet het Ministerie van Volksgezondheid vandaag van zich horen om mensen voor iets anders te waarschuwen wat betreft de coronapas. Om vanaf 25 september toegang te krijgen tot horecagelegenheden, moet je een QR-code in de CoronaCheck-app laten zien. Deze wordt sinds deze week dan ook massaal gedownload, maar mensen kiezen hierbij ook veel voor de verkeerde app. De Deense variant draagt namelijk de naam ‘coronapas’, wat tot verwarring leidt. Maar de Deense app is in Nederland niet bruikbaar. De Nederlandse variant heet in de appstore ‘CoronaCheck’.

Lek in coronapas België: besmette gevaccineerden kregen groen vinkje

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.