Jesse Honcoop
Jesse Honcoop Geld & Carrière 30 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Wat is de favoriete werkgever van Nederlanders?

Coronajaren 2020 en 2021 hebben ervoor gezorgd dat Nederlanders veel meer waarde hechten aan baanzekerheid. We voelen ons zekerder over ons baanbehoud. Daarnaast is er een top-100 te maken van favoriete, of ideale, werkgevers.

Intermediar deed onderzoek onder iets meer dan 4500 hoogopgeleide Nederlanders tussen de 21 en 55 jaar oud. Hoogopgeleid is in dit geval iedereen die een hbo-opleiding of een universitaire studie heeft afgerond. Aan deze mensen stelden de onderzoekers onder meer de vraag om drie werkgevers te noemen waar zij het liefst zouden willen werken.

Vertrouwen in baanbehoud

Daarnaast is het onderzoek ook een meetgraad voor de baanzekerheid in ons land. Daarbij is zichtbaar dat ondanks de ietwat onzekere pandemische tijden, de hoogopgeleide Nederlander zich zekerder van zijn baan voelt. Zo heeft 85 procent van de ondervraagden er vertrouwen in dat zij haar huidige baan dit jaar sowieso kan behouden.

Die baanzekerheid is in coronatijd van belang. Daardoor is het voor werkgevers wel lastiger om vooral hogeropgeleide werknemers te vinden. Sharita Boon, commercieel directeur bij Intermediair, zegt hierover: „We zien dat werkgevers steeds harder hun best moeten doen om schaars talent aan te trekken. Hoogopgeleiden met een vast contract zijn honkvast en geven dit niet zomaar op in deze tijd.” En dat is dus ook niet verwonderlijk met de verdere onzekerheid die corona heeft geboden.

Afbeelding met tafel Automatisch gegenereerde beschrijving
Figuur: Intermediair

Favoriete werkgevers Nederland

De winnaar in de jaarlijkse verkiezing van favoriete werkgevers is dit jaar Google geworden. Na een derde plaats vorig jaar, is Google nu dus de plek waar mensen het liefst in dienst zou willen treden. Terwijl de winnaar van vorig jaar, Shell, het deze jaargang moet doen met het spreekwoordelijke brons. Verder komen in de top 100 opvallend vaak ziekenhuizen terug, waarvan de hoogst genoteerden het Amsterdam UMC (31) en het UMC Utrecht (43) zijn. Beide zijn ten minste twintig plaatsen gestegen in de ranking.

Een van de meest opvallende werkgevers die zich in de top 10 heeft genesteld is toch wel de Belastingdienst. Het voelt bijna als een scheldpartij wanneer je deze overheidsinstelling in de mond neemt, maar toch bevinden de blauwe brieven-zenders zich net als vorig jaar bovenin in de lijst van favoriete werknemers (plaats 9). Dus ondanks de verschillende perikelen omtrent de Belastingdienst zijn de reputatie en aantrekkingskracht voor hypothetische werknemers alleen maar toegenomen.

Duurzame werkgever

Bij de keuze voor een ideale of favoriete werkgever, lette de kiezer ook vaak op de duurzaamheid van het nieuwe bedrijf. Maar, zo zegt Boon: „Hier zien we wel verschil tussen mannen en vrouwen; vrouwen zouden namelijk eerder kiezen voor een organisatie die duurzaamheid hoog op de agenda heeft staan dan mannen.” Desondanks is dit verschil niet zo groot, namelijk 93 procent voor vrouwen tegenover 82 procent voor mannen.

Studenten maken zich zorgen om studieschuld: ‘Mijn ouders kunnen niet helpen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.