Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 11 mei 2021
Leestijd: 4 minuten

Nieuwsuur-kijkers vinden uitspraken van Rutte ‘ongemakkelijk’ en ‘verwarrend’

Demissionair premier en VVD-leider Mark Rutte schoof gisteravond aan tafel bij Nieuwsuur om „radicale ideeën” te bespreken. De politicus deed een aantal verwarrende uitspraken en veel kijkers vonden zijn verhaal vooral onduidelijk. Op Twitter reageren behoorlijk wat Nederlanders kritisch op de woorden van Rutte.

Na de uitzending van Nieuwsuur stromen de reacties op Twitter binnen. Menig kijker vindt wat van het tv-optreden van de demissionair premier. Vooral de uitspraak: „Ik ga niet veel dingen heel anders doen”, schiet bij veel kijkers in het verkeerde keelgat.

‘Waarom zit Rutte bij Nieuwsuur?’

Rutte  ligt de afgelopen tijd behoorlijk onder vuur. Onder meer zijn rol bij de toeslagenaffaire en de kwestie rondom CDA-Kamerlid Pieter Omzigt leiden in Den Haag tot een vertrouwenscrisis. Nieuwsuur-presentatrice Mariëlle Tweebeeke opent de uitzending met een prangende vraag. „Een deel van de Tweede kamer zei vandaag: waarom gaat hij bij Nieuwsuur zitten om te vertellen wat hij allemaal anders wil gaan doen? In plaats van aan de Kamer. Dat lijkt mij niet zo’n goed begin om het vertrouwen te herstellen.” De VVD-leider antwoordt dat hij niet aan tafel zit als demissionair premier. „Ik zit hier als voorman van mijn partij.”

Informateur Herman Tjeenk Willink concludeerde eerder dat de formatie van het kabinet doorgaat als Rutte verandert. Tweebeeke vraagt aan de demissionair premier naar zijn zelfreflectie. De VVD-lijstrekker reageert: „Het is geen kwestie van goed of slecht doen.” Rutte noemt het zijn „plicht om Nederland uit de coronacrisis te halen”. Hij erkent dat sommige dingen de afgelopen tijd niet goed gingen.

Twitter valt over uitspraken Rutte

Dan komt het stuk aan bod waar veel Twitteraars over vallen. Tweebeeke vraagt: „Hoe geloofwaardig is het dat je het na ruim tien jaar ineens allemaal anders gaat doen?” Het antwoord van Rutte is duidelijk: „Ik ga niet opeens allerlei dingen anders doen.”  Op Twitter noemen kijkers de woorden van Rutte „warrig”, heeft hij „weinig zelfreflectie” en „geen nieuwe (radicale) ideeën”.

https://twitter.com/EvelynBeatrice2/status/1391885262347722754

Bijna aan het eind van het interview attendeert de presentatrice Rutte nog op de aangekondigde radicale ideeën.  „Noem één radicaal idee”, zegt ze. Rutte somt een aantal ideeën op, die volgens de presentatrice niet nieuw zijn. Ze vraagt zich af of de antwoorden van Rutte voldoende zijn voor zijn politieke collega’s. „Ik ben hier niet gaan zitten om excuses te maken of boete te doen”, zegt de VVD-leider dan. Ook vertelt hij dat hij geen plannen heeft om de politiek te verlaten.

Kwestie Pieter Omzigt

Tot slot wordt ook de relatie tot Pieter Omzigt besproken. Zelf noemt Rutte deze kwestie „gewoon echt een grote fout”. De kwestie Omzigt gaat over de uitgelekte memo van toenmalig verkenner Kajsa Ollongren. Hierin stond de functie van Omzigt in de Kamer ter discussie na zijn kritische houding naar het kabinet. Rutte ontkende deze uitspraken, maar later bleken deze toch waar te zijn. De woorden „geen actieve herinneringen” van Rutte leidde tot woede in de Tweede Kamer.

In de uitzending van gisteravond benadrukt Rutte dat hij ervan overtuigd was „dat hij destijds niet over Omzigt gesproken had met de verkenners”. Hij vraagt om begrip: „Er komt op mijn bureau ontzettend veel voorbij”. Wel noemde hij de ontstane vertrouwenscrisis zijn „schuld”. „Het is mijn taak als minister-president om ervoor te zorgen dat als er grote dingen voorbijkomen, ik alle details ken.”

https://twitter.com/BesteMarcus/status/1391982293883949059

Presentatrice Tweebeeke krijgt behoorlijk wat lof vanwege haar kritische vragen en interviewstijl. Morgen debatteert de Kamer over hoe het verder moet met de kabinetsformatie. Deze formatie is namelijk geen gemakkelijke. Een deel van de partijen heeft aangegeven niet met Rutte in een coalitie te willen. Een ander deel wil dat pas overwegen als Rutte ze ervan overtuigt dat hij écht een andere, meer open en transparante, bestuursstijl wil met een sterkere positie voor de Tweede Kamer.

Hier pleitte Rutte voor in Nieuwsuur

  • Een dunner regeerakkoord;
  • Men moet ambtelijke stukken sneller vrijgeven;
  • Meer ruimte voor discussie in de ministerraad. En de fractie-overleggen op maandag zijn van minder belang;
  • Bij grote maatschappelijke akkoorden eerst een debat in de Kamer. Momenteel komen na onderhandelingen van het Kabinet de resultaten pas achteraf in de Kamer;
  • Relatie tussen burger en uitvoerende instanties zoals de Belanstingdienst en het UWV verbeteren. Door middel van het voorop stellen van de „menselijke maat”;
  • Een „club tussen kabinet en Kamer”. Zij helpen burgers bij problemen met uitvoerende organisaties.

De hele uitzending terugkijken? Dat kan hier.

Notulen ministerraad over de toeslagenaffaire komen naar buiten – wat betekent dat?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.