Alrik de Jong
Alrik de Jong Televisie 2 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Zaad van Karbaat-kijkers gechoqueerd: ‘Misselijkmakend’

Het Zaad van Karbaat beleefde gisteren zijn televisiepremière. De driedelige documentaire van Miriam Guttmann vertelt het verhaal over de inmiddels overleden arts Jan Karbaat. Tientallen nietsvermoedende moeders insemineerde hij met zijn eigen sperma. Kijkers reageerden vol afschuw op Twitter, maar er waren vooral ook complimenten voor de jonge documentairemaakster.

In 2011 kwam de zaak voor het eerst aan het licht. Karbaat zou aan een donorkind hebben verteld dat hij zijn eigen sperma gebruikte om vrouwen te insemineren, maar weigerde later mee te werken aan een DNA-onderzoek. Inmiddels is het bekend dat hij de biologische vader is van zeker 82 kinderen, onder wie 71 donorkinderen.

Documentaire Het Zaad Van Karbaat

De documentaire Het zaad van Karbaat vertelt aan de hand van betrokkenen en biologische kinderen het krankzinnige verhaal van van de arts. Hoe kon dit gebeuren? En wat heeft het gedaan met de moeders en nazaten? Bekijk de trailer.

Ook wordt er in de driedelige documentaire, aan de hand van het verhaal van Karbaat, dieper ingegaan op het nature-nurture-debat. De wens voor onsterfelijkheid en de morele vraagstukken omtrent anoniem donorschap staan daarbij centraal.

Lof en kritiek op Twitter, maar kijkers vooral gechoqueerd

Kritiek op de documentaire zit hem vooral in onnodig opgebouwde spanning, aan de hand van geluidseffecten en herbeleving. Ook de beeldtaal zou een beetje over-the-top zijn. Maar er zijn vooral complimenten voor de jonge documentairemaakster Miriam Guttmann. “Verbijsterend mooi in beeld gebracht”, reageert een kijker op Twitter. Kritiek of niet, wat iedere Het Zaad van Karbaat-kijker zal herkennen, zijn de rillingen. “Misselijkmakend. Intens enge vent.” Een compilatie van de stroom aan reacties.

Het eerste deel van Het Zaad van Karbaat is hier terug te zien. Ook interessant: het interview bij Jinek, met de documentairemaakster en een paar biologische kinderen van de arts.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zaad van Karbaat-kijkers gechoqueerd: ‘Misselijkmakend’
Sluiten