Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Televisie 20 mrt 2021

Teun van de Keuken pakt bij Jinek de veestapel aan: ‘Wuhan zou in Nederland kunnen liggen’

Gisteravond bij Jinek schoof journalist Teun van de Keuken aan, en hij deed nogal opvallende uitspraken over de veestapel in Nederland. Zo zou volgens hem „Wuhan in Nederland kunnen liggen”. Voor die uitspraken ontvangt hij vooral veel lof van kijkers.

„We hebben hier zóveel dieren”, legt Van de Keuken uit over zijn Wuhan-uitspraak. „Die veestapel moet gewoon teruggedrongen worden. Zowel vanwege stikstof als potentiële ziektes kan het gewoon niet anders.” Op een dierenmarkt in Wuhan is vermoedelijk het coronavirus ontstaan. Dat virus is een zoönose, een virus dat over kan springen van een dier naar een mens. Of andersom. Doorgaans zijn dat soort ziektes erg besmettelijk.

‘Veestapel onderdeel van het probleem’

Veel kijkers geven Van de Keuken gelijk. Zo komt iemand zelfs met cijfers en grafieken. Daaruit blijkt dat landbouw, vergeleken met andere sectoren zoals de industrie, verantwoordelijk is voor een groot deel van de stikstofuitstoot. „En gelijk heeft Teun van de Keuken, veeboeren zijn een groot onderdeel van het probleem.”

Volgens een andere kijker kunnen boeren met „minder veestapel en minder stress hetzelfde verdienen”.

‘Te veel mensen’

Maar mensen gooien het ook over een andere boeg: de veestapel in Nederland is niet te groot, juist de ‘mensenstapel’ moet teruggedrongen worden. Maar dat is „een beetje een moeilijk standpunt voor de politiek”.

„Het blijft opvallend dat wij de politici van o.a. #D66 #PvdA #GroenLinks, die i.v.m. de CO2 uitstoot nu het aantal dieren per km² drastisch willen beperken nooit horen over het gigantisch aantal mensen dat wij in ons land inmiddels op een km² hebben gepropt, toch!”, schrijft een ander.

Teun van de Keuken over obesitas

Ook had Van de Keuken nog het één en ander te zeggen over obesitas, dat volgens hem een groot probleem is in ons land. „Overal zie je ongezonde eet-producten in de aanbieding. Het kabinet zou dat moeten verbieden. We nemen 200 eetbeslissingen per dag, de meeste zijn onbewust. Dus we hebben meer betutteling nodig voor onze gezondheid.”

Mensen met obesitas hebben meer kans dat ze ernstig ziek worden na een besmetting met het coronavirus. Kijkers vinden ook deze opmerking van Van de Keuken „zeer terecht”. „Mooi betoog van Teun van de Keuken in #Jinek om in het volgende kabinet een effectief beleid te gaan voeren om obesitas écht aan te pakken, ook/juist vanwege het coronavirus.”

Na een hoop – en vrijwel altijd spraakmakende afleveringen – last Eva Jinek nu een vrij lange pauze in. Pas over een half jaar is ze weer op de buis te zien. Vanaf maandag is het de beurt aan Beau van Erven Dorens, die het programma tot begin juni zal presenteren. Daarna mag Humberto Tan, tot september.

Wil je de gehele uitzending van Jinek terugkijken? Dat kan hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Teun van de Keuken pakt bij Jinek de veestapel aan: ‘Wuhan zou in Nederland kunnen liggen’
Sluiten