Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 19 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Meeste coronabesmettingen sinds januari, Grapperhaus is er kortademig van

Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 7425 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het hoogste aantal in een dag sinds 8 januari.

Het aantal nieuwe coronagevallen was wekenlang redelijk stabiel, meldt het RIVM. De ene dag kwamen er wat meer gevallen aan het licht dan de andere dag, maar gemiddeld bleef het schommelen rond de 4500 positieve tests per etmaal.

Ruim 40.000 coronabesmettingen in één week

Een week geleden begon het aantal nieuw gevonden coronabesmettingen weer te stijgen. In de laatste zeven dagen zijn 42.380 besmettingen bevestigd, bijna een kwart meer dan in de week ervoor. Gemiddeld komt het neer op 6054 positieve tests per dag, het hoogste niveau sinds 15 januari. Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is verder opgelopen. Momenteel behandelen de ziekenhuizen 2041 mensen vanwege COVID-19. Dat is het hoogste aantal sinds 5 februari.

Minister Ferd Grapperhaus had vandaag na de wekelijkse ministerraad al gezegd dat er ongeveer 7400 nieuwe gevallen waren geregistreerd. „Ik word er wel vrij, ik zou bijna zeggen, kortademig van”, zegt Grapperhaus over de nieuwste cijfers.

Veel coronabesmettingen in Amsterdam

In Amsterdam zijn afgelopen etmaal 389 inwoners positief getest. Voor de hoofdstad is dat het hoogste aantal sinds 30 december. Rotterdam registreerde 348 nieuwe gevallen, het hoogste aantal voor die stad sinds 20 december. In Den Haag kwamen er 221 gevallen aan het licht. Zowel Utrecht als Zaanstad telde 108 positieve tests.

Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 46. Dat zijn er meer dan voorgaande vrijdagen, maar het wil niet zeggen dat al deze mensen afgelopen etmaal zijn overleden. Rotterdam meldde afgelopen etmaal het overlijden van veertien inwoners.

1,2 miljoen coronagevallen

Het totaal aantal bevestigde coronagevallen komt zondag of maandag waarschijnlijk uit boven de 1,2 miljoen. Het aantal sterfgevallen staat op 16.251. In Nederland zijn om dit moment 2 miljoen vaccinaties tegen corona gegeven.

Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, staat volgens de laatste berekeningen op 1,14, aldus Grapperhaus. Dat betekent dat honderd besmette personen 114 anderen aansteken.

Wat de hogere cijfers qua coronabesmettingen voor de coronamaaatregelen als de avondklok betekenen, is nog niet duidelijk. Sigrid Kaag van D66, een van de winnaars van de verkiezingen voor de Tweede Kamer, wil zo snel als mogelijk van de avondklok. De maatregel wordt met de zomertijd van eind maart alleen maar lastiger, vindt Kaag. Demissionair premier Rutte en coronaminister De Jonge geven dinsdag om 19.00 uur weer een persconferentie over de maatregelen.

Oproep van demissionair kabinet: ‘Ga weer evenementen organiseren’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Meeste coronabesmettingen sinds januari, Grapperhaus is er kortademig van
Sluiten