Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Televisie 21 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Danny Vera en André van Duin stelen de show bij Matthijs Gaat Door

Het is een goede – doch emotionele – week voor André van Duin. Vrijdag en zaterdag was hij na zijn gesprek aan tafel bij Jinek al de hele tijd trending, en nu wéér. Hij zat bij Matthijs Gaat Door en zong, onder begeleiding van Danny Vera, een persoonlijk, mooi lied.

Vera schreef het liedje Voor Altijd speciaal voor Van Duin. Gisteren was ook de 74e verjaardag van de komiek en het duo droeg het nummer op als eerbetoon aan zijn vorig jaar overleden man Martin. Het nummer kreeg al veel lovende reacties toen het nog niet eens uitgebracht was.

‘Warme stem’ van Van Duin

„Het is een beetje alsof je op de radio zoekt”, vertelt Danny over het schrijfproces. „Meestal is het bij mij ruis, maar soms tune je in een keer in en heb je wat.” De zanger zegt dat hij het nummer „in ongeveer een half uurtje” schreef en in het proces „de warme stem” van André in zijn hoofd hoorde. Dat bracht hem ertoe de komiek te mailen met de vraag of hij het liedje niet in zou willen zingen.

André ging akkoord, mits hij wel wat aanpassingen mocht doen. „Ik heb de tekst wel een beetje naar mezelf toegetrokken”, zei de Heel Holland Bakt-presentator, die er een afscheidslied van maakte voor zijn man Martin. „Maar dit liedje is voor iedereen, want iedereen kan het zich aantrekken omdat iedereen dit een keer meemaakt.”

De opbrengst van de single gaat naar KWF Kankerbestrijding.

De blik van Vera

Op Twitter weten mensen wederom niet hoe snel ze hun bewondering voor de komiek moeten uitspreken. Ook Danny Vera scoort genoeg punten en dan vooral voor ‘de blik’. Tijdens het liedje draait de camera namelijk naar Vera, die met één blik weet over te brengen wat wij allemaal denken: dit is een heel persoonlijk, emotioneel moment. En met die ene blik is hij ook een bron van steun, vinden kijkers.

Volgens iemand anders is het „heerlijk hoe Danny Vera werkelijk niets hoogdravends in zich heeft”.

‘Pater familias van Nederland’

Maar het gaat vooral over Van Duin: die gisteren ook al zo veel lof over zich heen kreeg, omdat hij gaat spreken tijdens Dodenherdenking. „Als iedereen een klein beetje van André van Duin zou hebben, zou de wereld er een stuk mooier uitzien”, schrijft Herman.

Iemand anders blikt terug naar de jaren ’70. Toen „mocht” je Van Duin niet leuk vinden, schrijft hij. „Veel te volks. Te plat. Van Kooten en de Bie. Of Neerlands hoop. Dat mocht wel. Links cabaret. Van Duin is nu beter dan ooit en die anderen zijn allang verdwenen.”

En dan misschien wel het mooiste compliment voor de komiek: volgens Marcel ontwikkelt hij zich tot de „pater familias van Nederland”.

Wil je de hele uitzending zien van Matthijs Gaat Door? Dat kan hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Danny Vera en André van Duin stelen de show bij Matthijs Gaat Door
Sluiten