Metro
Metro Televisie 21 jan 2021 / 10:10 uur

Koenders stuit op kritiek na Trump-analyse bij Jinek

Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders zat gisteravond aan tafel bij Jinek, onder meer om over de nalatenschap van Donald Trump in het buitenland te praten. Volgens hem heeft de president op dat vlak weinig bereikt, en dat leverde een interessante Twitter-discussie op onder kijkers.

Naast Bert Koenders schoven ook voormalig lid van het Europees Parlement Marietje Schaken, Amerika-correspondent Michiel Vos en JA21-lijstrekker Joost Eerdmans aan bij Jinek.

Wat heeft Donald Trump bereikt in het buitenland?

Donald Trump heeft als president veel beschadigd, maar natuurlijk zijn hem ook dingen te prijzen. Stokpaardjes van hemzelf en zijn aanhang zijn het vredesverdrag in het Midden-Oosten, het uitschakelen van de Iraanse Qassem Soleimani en ISIS-leider Abu Bakr al-Baghdadi en de ontmoeting met Kim Jong-un. Ook wordt hij bewonderd om zijn aanpak richting China, al was er ook vanuit zijn eigen partij kritiek op de harde toon en grillige benadering. Bovenal voerde hij in tegenstelling tot voorgangers Barack Obama en George W. Bush geen oorlog.

Critici nuanceren de nalatenschap van Trump in het buitenland. Het vredesverdrag in het Midden-Oosten zou een klap in het gezicht van Palestina zijn, de aanval Qassem Soleimani een levensgevaarlijk gok, en zo is er van alles wel wat te zeggen. De waarheid zal in het midden liggen, Koenders zette het weg als weinig tot niets.

Bekijk de uitzending van Jinek hier terug.

Kritiek op Bert Koenders na optreden Jinek

Blijkbaar ligt dit onderwerp gevoelig. Bert Koenders, minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Rutte II, was trending op Twitter. Er was kritiek en hij werd verdedigd. “Soms vertrouw je je oren niet. Oud-minister Koenders durft met droge ogen bij Jink te beweren dat Trump op buitenlands gebied weinig bereikt heeft, terwijl hij in tegenstelling tot andere presidenten de afgelopen tientallen jaren een doorbraak in het Midden-Oosten bereikt heeft”, aldus ondernemer Cor Verkade. Een vurige discussie volgde.

Er was niet alleen kritiek op het optreden van Koenders bij Jinek.

Volg de hele discussie hier.

Lees ook: Jort Kelder ‘beledigt’ Pete Hoekstra in gênant gesprek Op1

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Koenders stuit op kritiek na Trump-analyse bij Jinek
Sluiten