Redactie Metro
Redactie Metro Televisie 18 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Nu ook omroep PAC, voor de Aziatische Nederlanders: ‘Ushi is achterhaald’

Op dezelfde dag dat Omroep ZWART heeft aangekondigd dat ze de 50.000 leden hebben behaald waardoor ze kunnen toetreden tot het publieke omroepbestel, is er ook een andere omroep opgestaan. Omroep PAC, voor de Aziatische Nederlanders, wil het medialandschap verrijken met een Aziatisch-Nederlands perspectief.

„PAC is yoga, PAC is thee, PAC is superfood, PAC is K-pop, PAC is jouw robotstofzuiger, jouw videogame, PAC is samen gezellig eten, PAC is de ondernemer met lef. Vaak sta je niet stil bij wie of wat om je heen een link heeft met Azië. En ook andersom.”

Zo begint de tekst op de website van Omroep PAC. PAC, dat staat voor Pan-Asian Connections, wil meer wederzijds begrip creëren en mensen dichter tot elkaar laten komen. „Wij delen inspirerende verhalen die de verbondenheid tussen Nederland en Azië verhelderen. Dit om de zichtbaarheid van Aziatische Nederlanders te vergroten. Deze tijd van steeds verdergaande polarisatie en verharding vraagt immers om een samenleving met meer harmonie en saamhorigheid”, staat in een aankondiging.

Al denken sommige mensen juist dat deze nieuwe omroepen de polarisatie in de hand werken.

Ushi

„We brengen je lokale, authentieke verhalen en openen een venster naar het Verre Oosten. Op tv en in de media missen we de gezichten en verhalen waar wij ons in herkennen. Stereotype karakters als Ushi, Mr. Cheung in Ik hou van Holland zijn achterhaald, evenals het liedje Hanky Panky Shanghai dat nog steeds wordt gezongen op scholen”, aldus Omroep PAC.

Meer omroepen

De afgelopen maanden schoten al diverse andere nieuwe omroepen als paddenstoelen uit de grond. Onder meer Omroep Zwart, Ongehoord Nederland, Omroep Groen, Omroep X en Stamppot hopen tot het bestel door te dringen.

Ook zijn er verschillende omroepen voor mensen met een bepaalde achtergrond opgericht zoals IslamOmroep voor moslims en Bersama voor de Nederlands-Indische gemeenschap.

Om een uitzendlicentie te krijgen, heeft iedere omroep voor 31 december 50.000 leden nodig.

Lees ook: Groot technohart onder de riem voor dj tot raver

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nu ook omroep PAC, voor de Aziatische Nederlanders: ‘Ushi is achterhaald’
Sluiten