Amarins de Boer
Amarins de Boer Televisie 7 nov 2020

Chantal Janzen over Oh, wat een jaar: ‘Ik zou gek zijn als ik het niet zou doen’

Oh, wat een jaar! Het is niet alleen de titel van het nieuwe programma van Chantal Janzen (vanaf vanavond op de buis), maar voor velen ook een samenvatting van 2020. Toch gaf het de presentatrice ook nieuwe inzichten: „Ik zat vast in een hamsterwiel.”

Sinds het vertrek van Linda de Mol en Wendy van Dijk naar Talpa is Chantal Janzen (41) degene die de grootste RTL-shows presenteert. Ze doet dingen waar ze vroeger op hoopte, zoals personality-driven programma’s en grote liveshows. Begin oktober werd haar harde werken beloond met een zesde Televizier-Ster, een record in televisieland. En vanaf vanavond presenteert ze een (voor haar) nieuw programma: Oh, wat een jaar! Teamcaptains Ruben Nicolai en Carlo Boszhard (de vervanger van Jeroen van Koningsbrugge) gaan onder leiding van Janzen terug in de tijd. Iedere aflevering staat een specifiek jaar centraal, zoals vanavond 1990.

Hoe was dit jaar voor jou?

„Het glas is bij mij meestal wel halfvol, ik probeer het tenminste zo wel te zien. De intelligente lockdown van maart zorgde er opeens voor dat ik thuis kwam te zitten. Zelf zou ik nooit besluiten om te stoppen, maar nu werd het voor mij besloten. En dat was eigenlijk wel fijn. Ik dacht dat ik een gekooide leeuw zou zijn die wilde werken, maar ik kwam erachter dat ik het heerlijk vind om níét te werken en gewoon moeder te zijn. Achteraf gezien zat ik vast in een hamsterwiel.”

Janzen is vanaf vanavond te zien in Oh, wat een jaar, de afgelopen twee seizoenen gepresenteerd door Linda de Mol. Vooraf is er het een en ander om het programma te doen geweest, iets waar Janzen liever niet over wil uitwijden. Kort gezegd: De Mol wilde het programma graag meenemen naar SBS, RTL4 wilde dat niet. Een juridische procedure wees uit dat het programma bij RTL mocht blijven.

Stond je meteen te springen om Oh, wat een jaar! over te nemen?

„Je bent gastvrouw, spelleider, entertainer, gaat zingen en dansen; dat past helemaal in mijn straatje. Maar een programma van iemand overnemen is altijd wel een dingetje, daarom heb ik eerst een paar keer nee gezegd. Maar toen Peter zei: ‘Als jij het niet doet, zouden we dat heel jammer vinden’, begon ik te na te denken. Ik ben wel iemand die anderen graag wil helpen als er een probleem is. En omdat het een programma is waar dans, zang en presenteren in zit, iets wat goed bij mij past, zou het ook wel een beetje gek zijn als ik het niet zou doen. Het is niet dat mij werd gevraagd om Eva Jinek over te nemen.” 

Toch denkt Janzen niet dat ze alleen maar dit soort programma’s nog lang zal blijven presenteren. „Zeven jaar geleden ben ik gestopt met theater, omdat ik beter wilde worden in televisie maken. Ze hebben het weleens over die zeven jaarcyclus… Nu heb ik het gevoel dat het tijd is voor wat anders. Ik wil niet steeds hoeven stressen. Want wat een sneuïgheid is dat eigenlijk. Ik houd me ook zo graag bezig met het creatieve proces, daarom ben ik ook bezig met een nieuwe serie en een film. Holland’s got talent en The voice of Holland voelen als fijne vakantiebaantjes, dat is fantastisch om te doen en daar zal ik nooit van zeggen dat ik het niet leuk vind. Maar als presentator kun je er creatief gezien niet zoveel aan meebeslissen.”

Chantal Janzen: ‘Zelf aan The Voice meedoen? Nooit, doodeng’
20 november gaat The voice of Holland weer van start. De presentatie is in handen van Chantal Janzen en Martijn Krabbé. Foto: William Rutte.

Ga je vanavond zelf ook kijken?

„Nee, ik heb het al gezien en ik kan dat ook niet. Ik zie weleens collega’s op Instagram voorbijkomen die dat wel doen, maar ik kan niet voor de lol nog een keer naar mezelf kijken. Doe ik het wel, dan ga ik letten op dingen die beter zouden kunnen. Als mijn familie het wil kijken, is dat prima, maar dan ga ik Netflixen.”

Chantal Janzen over Oh, wat een jaar: ‘Ik zou gek zijn als ik het niet zou doen’
Chantal Janzen kijkt liever niet naar zichzelf op tv. „Ik kan dat niet.” Foto: ANP / Marco de Swart.

Lig je nog wakker van de kijkcijfers?

„Ik heb er wel stress van. Het is televisie, dus je wilt dat iets naar behoren scoort. Maar door dit jaar is het allemaal wel een beetje getemperd. Ik denk: je kan wel goede kijkcijfers hebben, maar ook doodongelukkig zijn. Voor mij heeft dit gekke – voor de mensheid een rampzalig – jaar nederigheid gebracht en doen realiseren dat ik daar mijn geluk niet uit moet halen. Ik wil daar in ieder geval niet nog op mijn vijftigste mijn geluk van laten afhangen. Het kijkgedrag is zo veranderlijk, dus het heeft ook geen zin. Ik zou dat vooral heel sneu vinden. Het moet vooral leuk blijven.”

Oh, wat een jaar! is vanaf zaterdagavond iedere week om 20.00 uur te zien op RTL 4.

Recht tegenover Chantal Janzen staat vanavond Wendy van Dijk met Wie het laatst lacht… Ook met haar hield Metro een interview.

Lees ook: Carlo Boszhard over I Can See Your Voice: ‘Hoop dat de kijker in ons gelooft’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Chantal Janzen over Oh, wat een jaar: ‘Ik zou gek zijn als ik het niet zou doen’
Sluiten