Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 7 nov 2020
Leestijd: 8 minuten

Wendy van Dijk terug met verborgen camera, maar oh, wat werd ze er zelf ooit in geluisd

De candid camera is na ruim een half jaar al weer terug op de buis. Wendy van Dijk mag haar succesvolle Wie het laatst lacht… voortzetten.

Terugkeren doet de verborgen camera in de Nederlandse tv-geschiedenis wel vaker, want altijd blijkt het weer een succes. Ralph Inbar begon er in 1980 en dus precies veertig jaar geleden mee. Zijn Banana Split werd later door Frans Bauer gepresenteerd en ook gierende Frans trok drommen kijkers. Nu laat Wendy van Dijk voor de tweede keer bekend en onbekend Nederland in de meest verschrikkelijke situaties belanden. En bespreekt dat met hen na in een studio met dertig ‘man’ publiek.

Wendy van Dijk scoort de zondagavond

Als Wendy Metro aan de telefoon heeft, haalt ze in Weesp al wandelend een frisse neus. „Even langs het bakkertje om een lekker bakkie te halen.” Het gaat goed met haar, zegt de tv-dame, ondanks deze gekke tijden. Vanaf vanavond is de tweede reeks van haar programma Wie het laatst lacht… op SBS6 te zien. Als er iemand lacht, dan is het Wendy dit jaar wel. Haar Wie van de 3 op de zondagavond zit momenteel gemiddeld op 1,2 miljoen kijkers. De zangwedstrijd We Want More scoorde dit voorjaar prima en dat gold met 700.000 kijkers voor de eerste reeks van Wie het laatst lacht… net zo.

Een foto van Wendy van Dijk met het logo van Wie het laatst lacht
Foto: Moon Jansen

Alles met wie / we

„Ja, het gaat fijn”, geeft ze al wandelend toe. „Dat laatste sloeg aan en ik hoop dat het zo blijft. Het blijft altijd weer even spannend. We Want More verraste me, ook qua format. Knap gemaakt. En Wie van de 3 (met Martien Meiland, Britt Dekker, Najib Amhali en Ryanne van Dorst als spelers, red.) is heeeeeeeerlijk om te presenteren. De goede sfeer komt over op het scherm, denk ik. Laatst bedacht ik me opeens dat alle programma’s dit jaar met ‘wie’ beginnen en dan heb ik ook Wie Ben Ik? lang gedaan, haha. Laat ik dat maar volhouden. De wies passen me goed.”

Wendy hoopt dat Wie het laatst lacht… voor wat vrolijkheid in huis zorgt in deze donkere tijden. „We maken het voor een lach op je gezicht. Door natuurlijk bekende en onbekende mensen in de maling te nemen. Ik kan je beloven: de candids zijn hartstikke goed gelukt. Ik hoop dat de mensen hard kunnen lachen, want dat is wel even nodig.”

Wesley Sneijder in paniek

Per aflevering wordt één bekende Nederlander ‘in het ootje’ genomen en erin geluisd door een goede bekende. Vanavond is dat Wesley Sneijder, die gaat vissen met zijn beste vriend zanger Rolf Sanchez. Als de ex-topvoetballer alleen in een bootje zit, regelt een duiker onder het vaartuig dat deze snel vol met water loopt. Later volgen onder meer Yolanthe Cabau die denkt dat haar zus een oude vrouw heeft aangereden en Berget Lewis die nog een appeltje te schillen had met Edsilia Rombley en haar op geraffineerde wijze terugpakt. Een enkele keer zal een Goud van Oud-moment uit de roemrijke Banana Split-geschiedenis worden getoond, zoals vanavond die met een piepjonge Linda de Mol in de hilarische hoofdrol. Verder dus vooral onbekende gezichten, waaronder bijvoorbeeld ene Marja iets verschrikkelijks bij een schoonheidsspecialist beleeft. Je zou er haast een trauma van oplopen. Wendy: „Vréselijk! En ze bleef gewoon liggen. Geweldig dat haar zwager die wraak op haar wilde nemen daar achttien jaar op heeft gewacht. Als het dan zó uitpakt…”

Een foto van Wendy van Dijk met het panel van Wie van de 3
Wendy van Dijk met het panel van Wie van de 3. Foto: William Rutten

„Zo geestig die Wesley”, denkt Wendy aan het ‘vissersdrama’ terug. „Ogenschijnlijk bleef hij rustig, maar hij was in totale paniek. Hij was oprecht bang, dat vertelt hij ook aan tafel in de studio. Dat kwam omdat hij gerommel onder de boot hoorde en hij totaal niet wist wat dat was. Wesley vond het eng en dacht volgens mij dat hij werd aangevallen werd door een haai ofzo, haha. Ja, hij was veel banger dan hij deed voorkomen. En tja, wat moet je op zo’n moment? Het was een prachtige warme dag en toch zwom hij niet gewoon naar de kant. De kijkers zullen zien dat hij blijft scheppen voor z’n leven.”

Genoeg verklapt…

Zorgen voor routine bij de slachtoffers

Alle grappen van dit seizoen zijn gelukt. Wendy’s redactie zorgt er ook wel voor dat een Wie het laatst lacht-actie kán lukken. „Er moet altijd een situatie zijn die geloofwaardig is. Zo vissen Wesley en Rolf vaker met elkaar, hun visdagje stond al lang gepland. De mensen die een ander in de maling gaan nemen, denken bij het bedenken van de grap mee. Zij kennen de ander en de routines van de slachtoffers het best. Het is belangrijk dat je die routine zo veel mogelijk in stand houdt. Je moet iemand niet zomaar uit z’n omgeving trekken en iets gaan doen dat überhaupt al ongebruikelijk is. Mensen zijn dan minder op hun gemak.”

Dat candid camera altijd leuk is en blijft – en dat dus al veertig jaar – is eigenlijk ongelooflijk, maar volgens Wendy van Dijk ook te verklaren. „Ik zie het bijvoorbeeld bij mijn zoon Sem, die is 17. Gasten van die leeftijd kijken nauwelijks nog naar tv. Naar dit soort programma’s kijken ze wel, want van pranks op internet kunnen ze geen genoeg krijgen. Zo kom je als programma toch weer bij een nieuwe generatie terecht.”

Een foto van Wendy van Dijk met Johnny de Mol in We Want More
Met Johnny de Mol presenteerde Wendy van Dijk We Want More. Foto: William Rutten

Wendy speelt zelf als typetje – zoals ze al zo vaak als de Japanse Ushi deed – in grappen mee waarbij zij zich voordoet als nieuwe collega in een bedrijf. „Ook dat moet eerst natuurlijk lijken om het te laten lukken. Er hoeft maar iets door een of andere lolbroek te gebeuren en je bent al weg.” Bij een tuindersbedrijf had de presentatrice het moeilijk. „Ik had daar nog allerlei plannen, maar de man waarmee ik moest werken liet me niet meer los. Ik mocht van hem uiteindelijk alleen nog maar onkruid tussen de kiezelsteentjes vandaan trekken. Hij waakte echt over mij. Ik kon alleen op een onbewaakt moment nog een moestuin in rennen. Toch ging hij erin en dat was dan wel weer fijn. Hij heeft me niet staan te bestuderen of ik wel klopte en ontdekte niet wie ik werkelijk ben.”

Wendy is vanavond onder meer ook oma Rietje. De grime om tot oma te transformeren duurt… vier uur.

John de Mol stuurde een brief (!)

Het kruipen in de huid van een typetje zit Wendy al haar hele televisieleven als gegoten. Naast genoemde Ushi, begon ze zelfs direct met typetjes. „Begin twintig was ik toen ik de assistente was bij Wie Ben Ik? Tegelijkertijd was ik ook actrice bij Boobytrap, een programma van Bart de Graaff (ook met een verborgen camera, red.). John de Mol ontdekte me door naar Boobytrap te kijken. Ik was enigszins bekend als Wendy van Wie Ben Ik?, maar niemand wist nog wie Wendy van Dijk was. Ik vond een persoonlijke brief van John in mijn brievenbus. Ja echt, zo’n ouderwetse brief van toen, gewoon in mijn flatje in Weesp. Hij schreef dat hij vond dat ik het supergoed deed en dat hij met me wilde praten over mijn toekomst. Zo is mijn carrière begonnen. Ik dacht serieus dat ik zelf door Boobytrap in de zeik genomen werd en zocht de camera’s al. Want hoezo ging John de Mol mij schrijven? Dat zou toch nooit gebeuren? Maar ja, toch wel… Nu ben ik bij Talpa en John de Mol terug en gaan we weer met de verborgen camera op pad. Er is een cirkeltje heel mooi rond.”

Wendy van Dijk zelf de Sjaak

‘Daar zou ik nóóit intrappen’, is een veel gehoorde kreet bij candid camera-programma’s. Is Wendy er zelf ooit met boter en suiker in gegaan eigenlijk? Nou en of, in Banana Split nog wel, is het antwoord. „Ja, ik ben te grazen genomen door Ralph Inbar. Bij mij is er maar één manier om me ergens in te laten trappen en dat is door mensen om me heen, die ik vertrouw, in het complot te betrekken. Het gebeurde in Los Angeles, waar ik met regisseur David Lipschits veertien dagen Ushi draaide. Met David werk ik al dertig jaar en ook nu met Wie het laatst lacht… weer. Hij zat dus in het complot en wist precies hoe hij het moest opzetten. Tijdens het reizen had hij af en toe een bevriende Amerikaanse filmregisseur die hij zou ontmoeten aan de telefoon. David vertelde me dat hij zo trots op hem was omdat hij zulke grote films maakte. Op een gegeven moment had hij hem weer aan de telefoon en bleek dat voor zijn nieuwste film naar een geisha werd gezocht en kwam het verzoek of ik auditie zou willen doen. Ik deed tenslotte Ushi al. Voor een nieuwe film met Hugh Grant! David was zo slim om tegen me te zeggen dat ik moest overwegen om het niet te doen, omdat ik maar één dag vrij had. Daarmee nam hij een groot risico, want ik had hem gelijk kunnen geven. Maar pushen was ook niet goed geweest. Ik werd stil, maar zei dertig seconden later ‘wacht eens even: een film met Hugh Grant. Daaf, want kan mij die dag vrij schelen? Dit is toch te gek? Lachen man’. Nou daar ging ik, een auditie in het Engels waarbij ik me helemaal verkocht. Gaandeweg kreeg ik in de gaten dat er iets niet klopte, want ik moest rare dingen doen. Toen ik over de rug van een cameraman moest lopen, ben ik om me heen gaan kijken in afwachting van Ralph Inbar. Maar die kwam niet… Pas later, ook nog in de VS, was er nog een tweede grap, iets met een auto en tanken. Daar kwam Ralph dus tevoorschijn… subliem.”

Wie het laatst lacht… is elke zaterdagavond om 20.00 uur bij SBS6 te zien en ook op Kijk.nl.

Recht tegenover Wendy van Dijk staat vanavond Chantal Janzen met Oh, wat een jaar. Ook met haar hield Metro een interview.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.