Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 7 nov 2020 / 09:46 uur

Weer twee tieners aangehouden om bedreigingen Emmauscollege

In het onderzoek naar bedreigingen van het Emmauscollege in Rotterdam en een docent van de school heeft de politie vandaag nog twee jonge verdachten aangehouden. Ook in Utrecht zijn tieners aangehouden, in verband met een brand in een theater.

Bij het Emmauscollege gaat het om een 17-jarige jongen uit Amsterdam en een 18-jarige man uit Den Haag. Zij worden verdacht van bedreiging en opruiing.

Een 18-jarige vrouw, die gisteren werd aangehouden, is op vrije voeten gesteld. Ze blijft nog wel verdachte. De politie en het Openbaar Ministerie verdenken haar van opruiing. Eerder werd bekend dat zij een bericht op sociale media zou hebben geplaatst. Zij zou daarmee anderen hebben aangezet „tot het plegen van strafbare feiten richting de school en docent”. Het onderzoek gaat verder.

Leraar Emmauscollege ondergedoken

De leraar van de school in de Rotterdamse wijk Oosterflank is deze week vanwege de bedreigingen ondergedoken. De bedreigingen werden geuit vanwege een spotprent die hij in de klas had hangen. Op de spotprent, gemaakt door cartoonist Joep Bertrams, staat een onthoofde man afgebeeld in een Charlie Hebdo-shirt die zijn tong uitsteekt naar de jihadist die hem zojuist heeft onthoofd. Bertrams maakte de spotprent na de aanslag op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs (2015).

Een aantal leerlingen van de school zag er de profeet Mohammed in. Ze eisten dat de tekening zou worden verwijderd, omdat het ‘godslastering’ zou zijn. Een foto van de tekening in het schoollokaal verscheen op internet, waarna bedreigingen aan het adres van de leraar snel volgden.

Lees ook: Cartoonist: ‘Ik kan er niet bij dat je in deze figuur Mohammed ziet’

Aanhoudingen na theaterbrand Utrecht

De politie heeft vandaag vier minderjarigen aangehouden die worden verdacht van betrokkenheid bij de brand die eerder in de nacht een theatergebouw in Leidsche Rijn (Utrecht) verwoestte. Het gaat volgens een woordvoerster van de brandweer om een pand van het Nieuw Utrechts Toneel (NUT).

De verdachten zijn 16 en 17 jaar, liet de politie weten. Ze komen uit de nabijgelegen plaatsen Maarssen en Vleuten. De politie onderzoekt wat de precieze betrokkenheid van de vier is bij de brand.

De brandweer voorkwam dat het vuur oversloeg naar een naastgelegen bouwkeet. Rond 04.15 uur was de brand nagenoeg onder controle. Volgens de woordvoerster was niemand in het gebouw aanwezig.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Weer twee tieners aangehouden om bedreigingen Emmauscollege
Sluiten