Iris Hermans
Iris Hermans Gezondheid 11 nov 2020
Leestijd: 5 minuten

Allemaal ‘verplicht’ aan de wandel tijdens werkdag: ‘Zonder je schuldig te voelen’

Wandelen is al lang niet meer alleen voor ‘mensen op leeftijd met afritsbroeken’. Wandelen is hip geworden en goed voor lichaam en geest. Sterker nog: veel Nederlanders zouden verplicht wandelen tijdens de werkdag helemaal zien zitten. Al is dat ‘verplicht’ wel een dingetje. „Laten we het ombuigen naar dat het normaal wordt om op de werkdag een wandeling te maken, zonder dat je raar wordt aangekeken.”

Misschien doe je het al: een blokje om tijdens je werkdag. Met een coffee-to-go’tje erbij, en/of een spraakbericht insprekend bij je vriendin. En onderweg een foto maken van dat bizar grote herfstblad – of paddestoel – dat je tegenkomt tijdens je wandeling. Leuk, voor op Insta.

Maar misschien voel je je ook wel een beetje schuldig dat je onder werktijd naar buiten gaat, en loop je onbewust een tikkeltje harder dan normaal, nog nét niet telkens over je schouder kijkend.

Tempo-wandelen

Een beetje tempo-wandelen is helemaal niet erg, volgens Paul Sanders, directeur-bestuurder van de Koninklijke Wandel Bond Nederland en, niet heel verrassend, zelf ook fervent wandelaar. „Je kunt het beste ook flink doorstappen, in elk geval niet gaan slenteren. Éven die hartslag omhoog en dat bloed goed door je lichaam laten pompen. Dan heeft zo’n wandeling ook echt effect op je gezondheid.” Want daar is het hem en samenwerkingspartner Zorg van de Zaak Netwerk allemaal om te doen. Een vitaler Nederland, „wandelen is de meest laagdrempelige manier om mensen in beweging te krijgen.”

Gezond leven, gelukkiger leven

Mensen die gezond leven, zijn over het algemeen meer tevreden met hun leven en functioneren beter, „en dat betekent vaak minder ziekteverzuim”, vult Bas Tomassen, directievoorzitter van Zorg van de Zaak Netwerk (een netwerkorganisatie van bedrijven op het gebied van onder meer bedrijfszorg) hem aan. Samen hebben ze hetzelfde doel voor ogen: wandelen op de agenda zetten binnen het bedrijfsleven en daar maken ze nu grote stappen mee. Letterlijk ook, tijdens een wandelende persconferentie in Nijmegen.

Tijdens een wandelende persconferentie bespraken Bas Tomassen, Caroline Swanenberg en Paul Sanders hun wandelplannen, die niet alleen maar in de wandelgangen blijven.

Sanders noemt zichzelf een mindful-wandelaar, die, in tegenstelling tot de hardlopers onder ons, veel meer focust op de natuur. „Het klinkt misschien een beetje zweverig, maar als ik de bomen niet meer voel, weet ik dat het niet goed gaat. Dan zit m’n hoofd te vol.” Een goede wandeling in de natuur werpt altijd z’n vruchten af, beaamt hij. „Niet voor niets dat het ook kan bijdragen tot het verminderen van stress- en burnout-klachten.”

Hip aan de wandel

Heel Holland wandelt, als het aan de Wandelbond en Zorg van de Zaak Netwerk ligt, iets wat al steeds meer gebeurt, tot grote vreugde van wandelfan Sanders. „De tijd dat wandelen alleen voor mensen op leeftijd met afritsbroeken was, ligt achter ons. Wandelen is hip geworden, kijk maar om je heen. Veel jonge mensen doen het.”

De uitdaging ligt er nu vooral in om juist ook die mensen naar buiten te krijgen die normaal gesproken liever in de veilige bubbel van hun laptop blijven zitten. Totdat ze het een keer proberen. „Ik sprak laatst een vrouw die 500 meter had gelopen en daar helemaal ontroerd door was. Iedereen doet het op z’n eigen manier, maar iedereen kan het.”

Onderzoek

https://www.instagram.com/p/Bpm3ADlnZ0r/

Zorg van de Zaak Netwerk, dat overigens ook bedrijfswagens heeft, liet onderzoeken wat de mening is over wandelen tijdens werk. Het blijkt dat maar liefst 84 procent van de werkenden weleens wandelt op een werkdag. De helft van de respondenten vindt zelfs dat wandelen een verplicht onderdeel van de werkdag zou moeten worden. De onderzoeksresultaten zijn reden om werkgevers op te roepen van wandelen een vast onderdeel van de werkdag te maken, al is dat verplicht maken nou nét iets waar Bas Tomassen niet heel erg voor te porren is. „Ik geloof niet in verplicht, het verrast me dan ook dat zoveel mensen daar wel voor zijn. Want Nederlanders willen vaak juist iets niet doen als iets moét.” Hij zou het dan ook liever ombuigen naar ‘laat het normaal zijn om op de werkdag een wandeling te maken.’ „Zonder dat er lacherig door anderen over wordt gedaan.”

En hoe lang die wandeling zou moeten zijn? „Voor iedereen is dat weer anders.” Zelf gaat hij vaak een kwartier naar buiten, „inclusief alle trappen zit ik dan na een minuut of twintig weer achter m’n laptop en voel ik me weer picobello in orde.”

Samen met Doutzen

foto van hond van Paul Sanders
Wandelmaatje Doutzen van Paul Sanders van de KNWB en ‘de mooiste hond van Nederland!’

Wandelman Sanders doet het per dag zo’n drie tot vijf kilometer, met z’n Friese stabij Doutzen. „De mooiste hond van Nederland.” Op z’n ‘goede wandelschoenen’ kiest hij altijd voor een rondje Veluwe, want daar woont hij. Vaak hetzelfde rondje, maar ook soms de precies andere kant op. „Ziet de wereld er ineens weer heel anders uit.”

Pilot

Zorg van de Zaak Netwerk en KWBN introduceren vanaf 23 november de ‘Wandelen Werkt’-app. In deze app maken klanten en medewerkers van Zorg van de Zaak Netwerk in acht weken kennis met wandelen en hoe het kan bijdragen aan een verbeterde fysieke en mentale gesteldheid. De app biedt artikelen, opdrachten, podcasts en video’s. Mediahuis, klant van Zorg van de Zaak Netwerk, start als eerste met deze wandelpilot.

„Het komt op het juiste moment”, licht Caroline Swanenberg, directeur HR bij Mediahuis, tijdens de wandelende persconferentie toe, waarbij het geluid van haar tikkende hakjes op de stoep bijna ritmisch klinkt. „De donkere dagen komen eraan en met het gebrek aan uitzicht door deze rare tijden, maakt het dat extra zwaar. Hoe krijgen we mensen naar buiten, en hoe zorg je tegelijkertijd voor verbinding. En toen kwam deze app op ons pad. Win-winsituatie.” Ze heeft goede hoop dat het werkt. „Om het simpele feit dat mensen zich beter voelen als ze er even uit zijn en dat er een sfeer ontstaat op het werk dat het logisch is dat mensen naar buiten gaan, zonder dat ze zich daarover schuldig over hoeven te voelen. Ook weer win-win.”

Lees ook: Blik op de Buis: Docu Famke Louise overkill? Helemaal niet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.